Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nog geen helderheid over toezicht op 'korenwolf-database'

De Nationale Databank Flora en Fauna kan stagnatie van bouwplannen voorkomen. Maar over het toekomstige toezicht en beheer ervan is nog geen duidelijkheid.

16 juli 2013

De Nationale Databank Flora en Fauna kan stagnatie van bouwplannen en procedures voorkomen. Maar over het toekomstige toezicht en beheer ervan is nog steeds geen duidelijkheid.

Centrale databank
'Plotseling' verschijnende korenwolven, rugstreeppadden en hazelwormen bleken enkele jaren geleden voor veel frustratie en vertraging te kunnen zorgen bij bouwprojecten. Met geld van het ministerie van EZ werden daarom in 2008 de stichting Gegevensautoriteit Natuur (GaN) en de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) opgetuigd. Bouwplannen konden zo in één keer worden getoetst op natuuraspecten. In 2014 zou de databank zijn eigen broek moeten kunnen ophouden, maar dat lukt niet; bouwers doen te weinig een beroep op de centraal verzamelde kennis over de aanwezigheid van beschermde diersoorten.

Belang inzien
De stichting die onder andere zorgdraagt voor de data-inwinning en het gebruik ervan, is aan een afbouwscenario begonnen. De financiering door EZ houdt eind dit jaar op. "Het enige wat nog niet is geregeld, is hoe in de toekomst het toezicht wordt geregeld", zegt Jan Van Groenendael, de Gegevensautoriteit Natuur. Volgens de plannen zou dat moeten worden overgedragen aan een consortium van lagere overheden, terreinbeheerders en particuliere organisaties. En de kernvraag is volgens hem of dat samenstel van bestuurslagen en andere organisaties het belang ziet van een nationale database en het integrale gebruik daarvan. Hij vreest voor 'de slager die zijn eigen vlees keurt'. "Een lagere overheid kan immer ook lást hebben van die natuurdata."

Brief op komst
Een oproep die Jan van Groenendael op 20 juni mede namens een aantal andere prominenten deed aan staatssecretaris Dijksma van EZ, om het onafhankelijke toezicht op beheer en validatie van de database in stand te houden, is nog steeds niet beantwoord. "Ik wacht nog op een brief van de staatsecretaris. Die is wel toegezegd."

Omgevingswet
Over het voortbestaan van de database zelf (die inmiddels ruim 65 miljoen gegevens omvat) maakt Van Groenendael zich overigens weinig zorgen. "Ik mag hopen dat de nieuwe beheerders daar goed mee omgaan. Maar of die data ook daadwerkelijk goed worden gebruikt, is een andere zaak." Hij vestigt wel enige hoop op de nieuwe Omgevingswet, die afgelopen door de ministerraad is gekomen. "Het natuurbelang is daarin als eerste genoemd. Als dat werkelijk zo is en er is daarbij een integraal informatiesysteem nodig, dan krijgt die databank ook een volwaardige rol."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pipadekloon / Voorlichter
Vakmensen zitten werkeloos thuis omdat zo'n milieu pipo

1 of ander beest onder de bouwkeet heeft losgelaten.
Advertentie