ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Transitie naar aardgasvrije wijken: de drie succesfactoren

Transitie naar aardgasvrije wijken: de drie succesfactoren.

09 december 2021
Wijken.png

We staan voor een flinke uitdaging in Nederland. In 2050 moeten bijna 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn. Gemeenten hebben hier een belangrijke rol in. Ze besluiten, samen met bewoners en andere partijen, wat de beste en meest betaalbare oplossing voor deze transitie is. Maar het vinden van deze oplossing is nog niet zo makkelijk.

Het is daarom tijd voor een nieuw Urban Insight College. We hebben Anke van Hal, hoogleraar Duurzaam Bouwen bij het Nyenrode Center for Entrepreneurship, Governance & Stewardship, gevraagd om meer te vertellen over de succesfactoren voor de transitie naar aardgasvrije wijken. Het verleden heeft laten zien dat we er met alleen goede technische oplossingen en betaalbaarheid niet komen. Er is meer nodig en dat ‘meer’ heeft te maken met menselijke emoties en gedrag: ‘de derde succesfactor’.

 

Onze Sweco collega’s Bert van Renselaar (Business director energietransitie) en Mirjam Pronk (Senior adviseur warmtetransitie) trappen het college af en vertellen meer over de ervaringen van Sweco op het gebied van aardgasvrije wijken.

 

Laat je inspireren

Tijdens dit Urban Insight College wordt dieper ingegaan op de mogelijkheden om het enthousiasme bij bewoners voor het treffen van energiemaatregelen te vergroten. Hierbij komen onderwerpen zoals diversiteit, kwetsbaarheid, veiligheid, gezondheid (ook in relatie tot de coronapandemie) en duurzaamheid in de wijk aan bod.

 

In het kort

  • Maandag 24 januari 
  • Van 11.00 tot 12.00 uur
  • Live te volgen via onderstaande button
  • Stel al jouw vragen in de chat

 

Het Urban Insight College is vanaf 11.00 beschikbaar en live te zien via YouTube.

 

Afbeelding


Urban Insight College

Urban Insight is het 10-jarige kennisprogramma van Sweco, gericht op de uitdagingen van de stad van de toekomst. Tijdens het Urban Insight College leggen we de link tussen wetenschappelijk onderzoek en onze praktijk. Dit doen we in prikkelende open Colleges die toegankelijk zijn voor al onze collega’s en klanten. We dagen je uit om stil te staan bij de trends, ontwikkelingen en veranderingen op het gebied van slimme mobiliteit, energietransitie, klimaatadaptatie, digitalisering, circulaire economie en gezonde veilige stad.


Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.