Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Subsidie van Waterschap Aa en Maas tegen wateroverlast

Het waterschap Aa en Maas gaat subsidie verlenen aan initiatieven die de woonomgeving bestendiger maakt tegen klimaatveranderingen. Voorwaarde is dat er moeten worden samengewerkt.

03 augustus 2016

Onder het motto ‘Samen anders doen met water en groen’ gaat het waterschap Aa en Maas subsidie verlenen aan initiatieven die de woonomgeving bestendiger maakt tegen klimaatveranderingen, zoals de extreme regenbuien en de daarmee gepaard gaande wateroverlast van de afgelopen maanden. Voorwaarde is dat er moeten worden samengewerkt.

Afwatering opvangen

Samen met gemeenten brengt het waterschap mogelijkheden in kaart om de opvang van regenwater in de buitenruimte te vergroten. Het water kan ook bij de bron worden opgeslagen. ‘Daarvoor hebben we de hulp van bewoners en bedrijven nodig’, stelt bestuurder William de Kleijn van waterschap Aa en Maas. Water van verhard oppervlak komt vaak in het riool of in sloten terecht waar het niet snel weg kan. ‘Als bewoners en bedrijven zelf de afwatering van deze verharding in de tuin of op het terrein opvangen, dan verleggen we de grens van overlast naar een veel hoger niveau.’

Natuurgeweld

De subsidieregeling komt niet uit de lucht vallen. Het werkgebied van het waterschap is de afgelopen maanden verschillende keren getroffen door extreme regenbuien, wat fikse overlast in zowel bebouwd gebied als in het buitengebied veroorzaakte. ‘In Boxmeer viel tien centimeter regen in twee uur tijd. Het water liep woningen in. Dat zorgde voor veel schade en het gevoel van machteloosheid tegen dit natuurgeweld’, aldus De Kleijn. Deze buien gaan in de toekomst vaker voorkomen, waardoor sloten, kanalen en riolen vol raken en het water naar de laagste plekken van de wijk of straat en soms ook woningen instroomt. De Kleijn: ‘Deze extreme neerslag kunnen we niet voorkomen, maar samen kunnen we de kans op wateroverlast in de bebouwde kom wel verminderen.’

Buurtmoestuinen

Water opvangen kan volgens het waterschap zonder er last van te hebben, zoals het afkoppelen van de regenpijp van het riool en deze afbuigen naar de tuin. Het aanleggen van groene daken, geveltuintjes en (buurt)moestuinen zijn andere opties. Het waterschap wil dergelijke maatregelen stimuleren door subsidie te geven aan samenwerkende initiatiefnemers zoals buren, een hele straat of een (sport)vereniging. De maximale subsidie per project is dertig procent van de projectkosten, met een maximum van 5.000 euro. Naast samenwerking zijn er twee andere subsidievoorwaarden. De maatregelen moeten een blijvende verbetering zijn voor de water- en groenstructuur en het project moet in bebouwd gebied worden uitgevoerd.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jan van den broek
Hopelijk kan De Kleijn contact met mij opnemen ,reden in Schijndel , gebied Kortenaerstraat heeft al circa 40 jaar last van te hoog grondwaterstand na langdurige regen.

De gemeente heeft vergeten een treksloot aan te kopen nu moet alles afgevoerd worden door een te smal ondiep slootje , bij opschoning waterschap gemeente en 2 grond eigenaren die verwittigt moeten worden door de bewoners van deze wijk, Subsidie welkom dan is sloot zo uitgediept Heer de KLeijn graag contact
Jan / burger
Burgerparticipatie is heel leuk maar gewoon zorgen dat het watersysteem goed is onderhouden voorkomt ook veel wateroverlast. Groene projecten zijn vaak niet effectief maar dat wil het waterschap zelf niet weten.
Advertentie