ruimte en milieu / Partnerbijdrage

‘Als de woningmarkt verandert, beweegt de Starterslening mee’

‘Als de woningmarkt verandert, beweegt de Starterslening mee’. Starters op de koopwoningmarkt hebben het moeilijk. Veel gemeenten helpen inwoners met een Starterslening

SVn.jpg

Starters op de koopwoningmarkt hebben het moeilijk. Veel gemeenten helpen inwoners met een Starterslening van SVn. Zodat zij een eerste woning kunnen kopen. Tijdens de crisis was de lening ook een middel om verkopers te helpen hun woning te verkopen. “Als de woningmarkt verandert, beweegt de Starterslening mee”, zegt Mia Buddingh, relatiemanager van SVn.

                          

De Starterslening is een tweede hypotheek waarmee koopwoningen voor starters bereikbaar worden. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van een woning en de maximale lening die een starter bij de bank krijgt. Hierdoor kan een starter tegen gunstige voorwaarden toch een eerste woning kopen.

Starters op de koopwoningmarkt komen door de combinatie van weinig aanbod en stijgende prijzen in de knel. De oplossing? Bouwen! “Maar wat doen we in de tussentijd?”, stelt Buddingh. “Gemeenten doen er alles aan om het starters makkelijker te maken, bijvoorbeeld door een Starterslening beschikbaar te stellen.”

Geef starters keuze

De Starterslening kan voor minder druk op de sociale huur en de middenhuur zorgen. “Het instrument biedt jongeren de kans een geschikte woning te kopen. Dat met een hypotheeklast die past binnen de financiële spelregels. Je geeft de keuze: Een dure huurwoning of kopen met een maandlast die past bij jouw inkomen.” Ook voor gemeenten heeft de Starterslening voordelen. “Je bindt jongeren aan de gemeente. Ik merk dat starters eerder kiezen voor een gemeente met de Starterslening.”


Aanpassen om relevant te blijven

De manier waarop de Starterslening wordt ingezet is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. De lening zelf veranderde mee. Zo werd in 2016 de Combinatielening aan de Starterslening toegevoegd, zodat de lening voor starters de eerste drie jaar maandlastenvrij bleef. Ook nu wordt de lening aangepast. De belangrijkste verandering: De verkopersbijdrage verdwijnt.

In de crisis droeg de verkoper bij

“Tijdens de crisis was de lening vooral goed nieuws voor mensen die hun huis wilden verkopen”, legt  Buddingh uit. Dankzij de Starterslening kwam de financiering toch rond en kon de verkoop doorgaan.” Daarom werd in sommige gemeenten een verkopersbijdrage gevraagd. “De verkoper droeg zo bij het financieren van de lening.” Verkopers zijn niet meer bereid om mee te betalen. “Sterker nog: Zij kiezen eerder voor een koper die geen Starterslening nodig heeft.” Ook voor gemeenten is de verkopersbijdrage tegenwoordig minder nodig. “Het is voor overheden nu, anders dan een paar jaar geleden, makkelijker geld te lenen.”


Doorn in het oog

De meeste gemeenten vragen inmiddels geen verkopersbijdrage meer. “In een handjevol gemeenten is de bijdrage aan de verkopende partij echter blijven bestaan”, weet Buddingh. Dat is velen een doorn in het oog, blijkt uit klantonderzoek van SVn. “Vaak belasten verkopers de bijdrage die zij moeten betalen door aan de koper. Daar help je de starter natuurlijk niet mee. Verschillende financieel adviseurs geven dan ook aan dat zij de Starterslening niet meer meenemen in hun advies, vanwege de verkopersbijdrage.”


Gemeente, stop met de verkopersbijdrage

SVn roept gemeenten op om zo snel mogelijk te stoppen met de verkopersbijdrage. “ Vanaf 1 oktober 2018 accepteren wij geen aanvragen meer wanneer een verkopersbijdrage wordt gevraagd.” Eerder deze maand zijn alle Deelnemers van SVn op de hoogte gebracht van dit besluit. De reacties zijn overwegend positief, merkt Buddingh. “Gemeenten reageren positief. De meesten waren al niet blij met de verkopersbijdrage. Dit is een mooi moment om de bijdrage uit de regeling te halen.”

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.