Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Schadeclaim na gemeentelijke aankoop ziekenhuis

Vanwege de recente aankoop van het ziekenhuis in Emmeloord door de gemeente Noordoostpolder dient een groep investeerders uit de Noordoostpolder en Friesland een schadeclaim in tegen de gemeente. Die zou de aankoop met voorkennis hebben gedaan.

13 januari 2019
claim.jpg

Een groep investeerders uit de Noordoostpolder en Friesland dient een schadeclaim in tegen de gemeente Noordoostpolder vanwege de aankoop van het ziekenhuis in Emmeloord. Dat zou de gemeente met voorkennis hebben gedaan.

Financiële gegevens gedeeld
Gemeenteraadsfracties ontvingen afgelopen donderdag een mail, waarin de schadeclaim wordt aangekondigd, meldt Omroep Flevoland. Eind september hadden de investeerders de gemeente geïnformeerd over hun voornemen om het pand te kopen en zouden financiële gegevens zijn gedeeld. De gemeente werd destijds niet als concurrent gezien, aangezien deze geen interesse had in het gebouw.

Gemeente koopt ziekenhuispand
Dat veranderde toen eind oktober de MC Groep failliet ging. Afgelopen donderdag werd bekend dat de gemeente Noordoostpolder het pand heeft gekocht. Volgens de investeerders is dat gebeurd op basis van de informatie die zij in september hadden overlegd. Het is nog onbekend wat de gemeente heeft betaald voor het ziekenhuispand en hoe hoog de schadeclaim van de investeerders zal worden.

Extra raadsdebat
Donderdagavond houdt de gemeenteraad van Noordoostpolder een extra vergadering over de aankoop. In dat ‘verantwoordingsdebat’ moet het college uitleggen wat de overwegingen waren voor de aankoop van het pand en de bijbehorende kavel met gemeenschapsgeld. De aankoop was een geheim besluit, waar alleen de fractievoorzitters over waren geïnformeerd.

'Gemeenteraad buitenspel gezet'
Niettemin vraagt fractievoorzitter Berthoo Lammers van ONS Noordoostpolder zich af of de raad wel juist is geïnformeerd, laat hij ook tegenover Omroep Flevoland weten. De SP-fractie wil weten welk financieel risico de gemeente nu loopt. Fractievoorzitter Tjitske Hoekstra voelt zich buitenspel gezet door het college. ‘Normaal debatteren wij als gemeenteraad over het uitgeven van relatief kleine bedragen, nu beslist het college opeens zelf over miljoenen euro's.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Aankopen door B&W geschieden altijd onder voorbehoud van goedkeuring door de Gemeenteraad. De Gemeenteraad moet immers de benodigde financiële middelen beschikbaar stellen. De raad kan de zaak desgewenst alsnog afblazen vanwege eventuele schadeclaims.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie