Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Proces rond Omgevingswet is een chaos'

De vorming van de Omgevingswet verloopt chaotisch staat in een interview van de Staatscourat met Duco Stadig en Ed Nijpels, adviseurs van minister Schultz.

11 december 2012

De vorming van de Omgevingswet verloopt chaotisch en is speelbal van een ‘ambtelijke stammenstrijd’. Dat stellen Duco Stadig en Ed Nijpels, adviseurs van minister Schultz, in een interview met de Staatscourant.

Zeven ministeries bemoeien zich ermee

De Staatscourant concludeert uit de interviews en uit niet-openbare stukken in haar bezit, dat het eindresultaat van de Omgevingswet nog lang niet in beeld is en dat de wet inhoudelijk nog verre van compleet is. Hele hoofdstukken zijn nog leeg. Belangrijke oorzaak daarvoor is dat zeven ministeries zich met de wet bemoeien, wat leidt tot oeverloze discussies binnen en tussen ministeries.

Stel regeringscommissaris aan

Stadig en Nijpels raden de minister aan om een regeringscommissaris aan te stellen die het proces ‘uit het ambtelijk krachtenveld’ en ‘uit de politieke wind’ kan halen. Deze persoon kan ook zorgen voor continuïteit, aangezien het nog wel vijf jaar duurt voordat de wet gereed is.

Voer wet stapsgewijs in

Beter zou het volgens hen overigens zijn om de wet niet in één keer in te voeren, maar stapsgewijs, zoals ook met de Algemene wet Bestuursrecht is gebeurd. Vorige week klonk datzelfde pleidooi van Friso de Zeeuw en Peter Noordanus die in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een praktijkonderzoek verrichtten naar de Omgevingswet.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
Dit is geen nieuws, want het omgevingsrecht is al jarenlang speelbal van, met name, politici en wetgevingsjuristen, die met de materie op zich geen binding hebben. Laat staan dat zij zich een voorstelling kunnen maken hoe dit recht werkt.

Crisis- en herstelwet, Wabo, aanpassing Wro, Algemene wet bestuursrecht en milieuwetgeving en, laatste loot aan de stam, voornemen tot afschaffing bestemmingsplan om te komen tot enkel een beheersverordening vormen dit beeld.



Tegen alle waarschuwingen in vaart het schip op de rotsen af en iedereen blijft gillen dat de koers de juiste is.

De nu al dan niet door zichzelf benoemde adviseurs waren bij dit rampscenario toch ook jarenlang betrokken?



Wie is hier nu wijs van geworden, behalve een paar hobby-isten?

Advertentie