Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rotterdam versnelt energietransitie

De Rotterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met het maken van een Klimaatakkoord voor de stad. Met het akkoord wil het stadsbestuur de energietransitie in de stad versnellen. Maar het akkoord heeft ook flink wat tegenstanders.

25 maart 2019
rotterdam-139006-640.jpg

De Rotterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met het maken van een klimaatakkoord voor de stad. Met het akkoord wil het stadsbestuur de energietransitie in Rotterdam versnellen. Maar het akkoord heeft ook flink wat tegenstanders.

Plannen

In de loop van 2019 moet meer duidelijk worden over de concrete invulling van het akkoord. Volgens de eerste plannen is wel duidelijk dat Rotterdam de komende vier jaar 15.000 woningen energiezuinig wil maken en 10.000 woningen aardgasvrij. Nog dit jaar moeten er in de Rotterdamse haven 72 windturbines staan. Het stadsbestuur wil in 2030 100.000 daken hebben voorzien van zonnepanelen.

Versnellen

Volgens wethouder Bonte (Energietransitie, GroenLinks) staat het Rotterdamse klimaatakkoord in lijn met de plannen die op landelijk niveau worden ontwikkeld, maar zal het de energietransitie vooral versnellen. Grootste pijnpunt is de Rotterdamse haven, nu nog verantwoordelijk voor zo’n 20% van de landelijke CO2-uitstoot. Het havengebied moet niet alleen CO2-neutraler worden, maar is nu ook grotendeels afhankelijk van de petrochemische industrie. Dat betekent ook dat bij een wereldwijde transitie naar andere energie, het havenbedrijf er heel anders uit gaat zien.

Oppositie

Het Havenbedrijf is dan ook niet onverdeeld gelukkig met de plannen, evenals de grootste oppositiepartij in de Rotterdamse gemeenteraad, Leefbaar Rotterdam. Zij stemde tegen het akkoord.

Amsterdam

Vorige maand besloot Amsterdam om een klimaatakkoord te decentraliseren: ieder stadsdeel maakt een eigen klimaatakkoord, en maakt afspraken met industrie en bedrijfsleven. Rotterdam kiest voor een meer centrale aanpak. Dit jaar moet het akkoord concreet worden ingevuld met maatregelen en afspraken met bedrijfsleven en bewoners. Bonte: ‘belangrijk uitgangspunt in dat akkoord is hoe we de rekening eerlijk verdelen en de energietransitie betaalbaar maken voor de gewone Rotterdammers. Ook willen we met de energietransitie banen voor Rotterdammers creëren. We hebben straks heel veel mensen nodig om zonnepanelen te monteren, om windmolens te bouwen en om huizen te isoleren.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjaak / waakzaam burger
Dat noemt zich dan 'Leefbaar Rotterdam'. Het gaat die lieden van deze partij alleen maar om de eigen portemonnee. Aan de toekomst, de gezondheid van komende generaties, wordt niet gedacht. De onverschilligheid viert hoogtij bij 'Leefbaar'. Alles onder het mom van: Na ons de zondvloed.
Advertentie