ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Doodsteek voor Groengas in klimaatplannen kabinet

Doodsteek voor Groengas in klimaatplannen kabinet. Kabinet maakt inzet diesel 6 keer zo aantrekkelijk als groen alternatief.

01 juli 2019
xxx.4.png

Kabinet maakt inzet diesel 6 keer zo aantrekkelijk als groen alternatief.

Met de huidige klimaatplannen is het onmogelijk om groengas in het verkeer te blijven inzetten. Het kabinet kiest ervoor de huidige energiebelasting met 10 ct per m3 te verhogen. Voor diesel wordt het accijns met slechts 2ct verhoogd. Door rijden op groengas zo te benadelen wordt milieuwinst weggegooid en worden honderden bedrijven die al jaren geleden de transitie naar schoon vervoer hebben ingezet gedupeerd.

Groengas is de duurzame variant van aardgas. Het wordt gemaakt uit biogas, dat ontstaat bij vergisting van groen- en snoeiafval, rioolslib en mest. Door het gebruik van groengas in het verkeer vermijden we jaarlijks twee miljard dieselkilometers, reduceren we op jaarbasis de CO2-uitstoot met 0,4 megaton en 400 ton stikstofdioxide. Ondanks deze groene voordelen wordt een personenauto op groengas in de nieuwe plannen met € 6,67 per 1000 kilometer extra belast. Een dieselauto krijgt voor dezelfde afstand slechts € 1,05 extra accijns. Marja Versleijen: “Groengas is een zeer betaalbaar en effectief alternatief voor het rijden op diesel. De voorstellen van het kabinet draaien dit nu de nek om.”

Blind staren

Nadat eerder al nieuwe kosten van elektriciteit en gas bekend werden gemaakt, kwam er in de het finale akkoord meer duidelijkheid over de inzet van groengas op gebied van mobiliteit “De kosten van gas worden over aanzienlijke tijd al verhoogd. Dat is te begrijpen door het hele aardgasdossier en de noodzaak om het gebruik van aardgas terug te dringen. Het is te gek voor woorden dat groengas in het verkeer hier nu de dupe van wordt. Wij zijn voor elektrisch rijden maar we moeten ons niet blind staren op één techniek. We moeten nu alles in het werk stellen om juist die doelen te halen en daarvoor moet groengas juist uit de accijnssfeer”, zegt Versleijen van PitPoint.

Groengas essentieel in transitie

Het kabinet concentreert zich voornamelijk op de hoofdstukken diesel, benzine en elektrisch. Om de klimaatdoelen voor mobiliteit te halen moet je ook kijken naar haalbare alternatieve schone brandstoffen. Juist in markten waar elektrisch rijden nog niet haalbaar is.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

eric / ambtenaar
Uit alle plannen blijkt duidelijk dat die keuzes worden gemaakt zodat het rijk geen belastinginkomsten misloopt, het gaat niet om het milieu. Waarom is rekening rijden nu opeens wel bespreekbaar? Precies, er komen 'te veel' electirsche auto's.

Groengas een succes? Pasop, dat moeten we meer gaan belasten. Veel particulieren met zonnepanelen, ho ho, we gaan de teruglevering niet meer vergoeden, en vul maar aan.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.