ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Extra inzet op gemeenten met hoog risico funderingsproblemen

Extra inzet op gemeenten met hoog risico funderingsproblemen. RVO.nl gaat binnen het Rijksprogramma Aanpak funderingsproblematiek extra inzetten op 92 gemeenten met een hoog risico op funderingsproblematiek

funderingsproblematiek-header.jpg

RVO.nl gaat binnen het Rijksprogramma Aanpak funderingsproblematiek extra inzetten op 92 gemeenten met een hoog risico op funderingsproblematiek. Dat zegde de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) op 3 december 2019 toe in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister gaat in de brief in op 2 verzoeken van de Kamer:

  1. Geef aan op welke plekken zich funderingsproblemen kunnen voordoen.
  2. Geef een toelichting op de voortgang van het Nationaal Fonds Funderingsherstel.


Klimaatschadeschatter

Om de eerste vraag te kunnen beantwoorden, maakte de minister gebruik van de dataset die samengesteld is voor de Klimaatschadeschatter van het Nationaal Kennisprogramma Water en Klimaat. Een verband van 9 onderzoeksinstellingen ontwikkelde deze online tool. Daarin staat op de kaart van Nederland aangegeven waar zich problemen kunnen voordoen door klimaatverandering, en wat de kosten hiervan zijn. Eind 2019 wordt hier een tabblad aan toegevoegd over funderingsproblemen als gevolg van de toenemende droogte.


Gemeenten met een hoog risico

Uit deze tool komt naar voren dat in 92 gemeenten het risico op funderingsproblemen door klimaatverandering hoog is. Dit zijn gemeenten waar de ondergrond (veen en klei) gevoelig is voor inkrimping door uitdroging. Of waar - gezien het bouwjaar van de woningen - de kans groot is dat woningen gefundeerd zijn op houten palen. Deze gegevens zijn deels gebaseerd op een schatting. Het hoeft dus niet zo te zijn dat in al deze 92 gemeenten funderingsproblematiek gaat voorkomen. Maar het is advies is wel om hier alert op te zijn.


Rijksprogramma Aanpak Funderingsproblematiek

Binnen het Rijksprogramma Aanpak funderingsproblematiek gaat RVO.nl dan ook extra aandacht besteden aan het informeren van deze 92 gemeenten. Om te beginnen organiseert RVO.nl een informatiebijeenkomst in februari 2020. Gemeenten kunnen op dit moment al een inventarisatie maken van wijken waar zich mogelijk problemen gaan voordoen. De funderingsviewer die RVO.nl eerder samen met het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) ontwikkelde toont op postcodeniveau wat mogelijke aandachtsgebieden zijn voor funderingsproblematiek. De viewer wordt gemiddeld 1.500 keer per dag bekeken.


Nationaal Fonds Funderingsherstel

Uit de Kamerbrief blijkt ook dat het Nationaal Fonds Funderingsherstel niet functioneert zoals gehoopt. Dit ondanks alle bijstellingen in de vorm en voorwaarden. Het fonds wordt daarom in de huidige vorm per 1 januari 2021 beëindigd. Er blijft echter een voorziening nodig voor woningeigenaren die via de gebruikelijke wegen geen financiering krijgen voor funderingsherstel. De minister heeft het bestuur van het Fonds verzocht om te wachten met de sluiting tot een alternatief voorhanden is. RVO.nl heeft aangeboden om mee te denken over de vormgeving van dit alternatief.


Meer weten

Kamerbrief over ontwikkelingen Funderingsproblematiek

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Misschien iets voor een Revolving Fund met zachte rentevoorwaarden en alleen toegankelijk voor personen/bedrijven die niet via een bank of anderszins kunnen lenen. Inleg door Rijk en verplichte deelname gemeenten waar zich problemen voordoen (evenredige uitname uit Gemeentefonds),