ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Verduurzaming bedrijventerreinen

Kansen uit samenwerking tussen gemeenten en ondernemers.

Zonnepanelen

De roep om verduurzaming klinkt overal, ook bij gemeenten. Een flinke slag kan geslagen worden op bedrijventerreinen. In veel gemeenten zijn deze verantwoordelijk voor een groot deel van de verbruikte energie. RVO ondersteunt gemeenten en ondernemers die de handen ineen slaan om bedrijventerreinen te verduurzamen.

Kansen uit samenwerking

Ondernemers(verenigingen), vastgoedeigenaren, leveranciers én gemeenten hebben ieder hun redenen om te verduurzamen. Het Klimaatakkoord, de energiebesparingsplicht voor bedrijven en de huidige energiecrisis zijn daar voorbeelden van. Door samen te werken worden kansen optimaal benut. Iedere partij kan waardevolle kennis en middelen inbrengen bij het verduurzamen van een bedrijventerrein. Zo levert de collectieve inkoop van energiemiddelen en kennis kostenbesparing op en liggen er binnen bedrijventerreinen mogelijkheden voor circulariteit, onder meer door het delen en uitwisselen van restwarmte, laadinfrastructuur en energieopslag.

RVO helpt u vooruit

Met stappenplannen, subsidies, informatie over de wettelijke verplichtingen en praktijkverhalen geeft RVO handvatten voor een goede start en inspirerende voorbeelden van partijen die u voorgingen. De RVO regio liaisons staan klaar om u in heel Nederland in direct contact te brengen met de juiste deskundigen. Zo hoeven gemeenten niet zelf het wiel uit te vinden. Bedrijven kunnen direct aan de slag met online advies op maat over energie besparen.

“RVO biedt bedrijven praktische informatie waarmee ze direct aan de slag kunnen, zoals advies over energiebesparing op de korte termijn en hoe aan verplichtingen te voldoen. Gemeenten brengen wij in contact met de juiste deskundigen binnen onze organisatie om verduurzamingsambities om te zetten in daden.”

– Joris van den Heuvel, adviseur stedelijke ontwikkeling en leefbaarheid

Benieuwd hoe RVO u kan helpen? Neem contact op met jouw regioliaison en blijf scherp met onze nieuwsbrief voor overheden: rvo.nl/overheden

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.