ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Dit voormalig klooster kan (bijna) zonder gas

Dit voormalig klooster kan (bijna) zonder gas. Verduurzaming begon klein en eindigde in een nagenoeg gasloos studentencomplex

Doddendaal-zonnecollectoren-met-kerk-header-0.jpg

De verduurzaming van het voormalig klooster Doddendaal in Nijmegen begon klein en eindigde in een nagenoeg gasloos studentencomplex. Dat vertelt Marjolijn Infantes, adviseur vastgoed bij de SSH&, woningcorporatie voor studentenhuisvesting.

"Wij willen een goede verhuurder zijn. Onze panden moeten voor elkaar zijn, met de tijd mee gaan, én de woonlasten moeten betaalbaar blijven", legt Infantes uit. Daarom investeert SSH& in duurzaamheid. Want in een gebouw met een goed klimaat is het fijn wonen, en lage energiekosten schelen enorm in de woonlasten.


Van intentie tot actie

"We zijn in 2017 begonnen om organisatiebreed te onderzoeken wat verduurzaming is en welke doelen we nastreven. Dat hebben we vervolgens vormgegeven in een routekaart waarop we per pand hebben aangegeven hoe we van plan zijn die op termijn CO2 neutraal te maken."

Voormalig klooster Doddendaal stond al op de planning voor onderhoud in 2018. Gaandeweg werd het doel van SSH& dat dit hun eerste gasloze complex zou worden. Behalve aanpassingen aan het pand, stimuleert SSH& daarvoor ook duurzaam gedrag bij haar bewoners.

"Studenten kunnen bijvoorbeeld aan smileys op de muur zien of de installatie het even moeilijk heeft, omdat het bijvoorbeeld erg koud is buiten. Zij kunnen dan bewust kiezen om korter te douchen, en zo de installatie helpen."


Nagenoeg gasloos

Pakweg een jaar na de start van de verduurzaming van Doddendaal heeft het pand met hulp van de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) 158 zonnepanelen op het dak die samen goed zijn voor 39.500 wattpiek.

Ook liggen er ongeveer 500 m2 zonnecollectoren die warmte produceren voor warm tapwater en ruimteverwarming. Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) zijn twee warmtepompen met vijf buffervaten gefinancierd, net als zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels. In de kelder ligt een wateraccu voor warmwateropslag.

Daarnaast heeft SSH& geïnvesteerd in na-isolatie van het dak, de gevel en de vloer, warmteterugwinning uit het ventilatiesysteem, waterbesparende maatregelen en energiezuinige verlichting. En daarmee is dit complex nagenoeg gasloos. Infantes houdt rekening met een overall besparing van energie (gas en elektra) van 55% per jaar.


Meer mogelijk met SDE+-subsidie

"Terugkijkend denk ik, als die SDE+-subsidie er niet was geweest, was dit pand niet zo verregaand verduurzaamd, of hadden we dat pas veel later gedaan”, vertelt ze. “Vooral de zonnethermie was nog innovatief en kostbaar. Dat hadden we niet aangepakt zonder de subsidie.”


Aan de slag met subsidies

Op 17, 18 en 19 maart is RVO.nl aanwezig op vakbeurs Solar Solutions. Tijdens deze beurs kunt u informatie inwinnen bij de adviseurs over verschillende duurzaamheidsregelingen van RVO, waaronder de SDE+ en de ISDE. De SDE+-voorjaarsronde 2020 opent op 17 maart, 9.00 uur.

Er is € 2 miljard beschikbaar. De beschikbare subsidie vanuit ISDE bedraagt in 2020 € 100 miljoen.


Meer weten?

In opdracht van

  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat


Ook interessant voor u

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.