ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Hoe houden we ons digitaal energiesysteem eerlijk?

Nieuwe podcastserie ‘Met de Stroom mee’ neemt overheden mee in zoektocht.

Header podcast

Nederland moet in 2050 van de fossiele brandstof af. Digitalisering speelt een grote rol in ons toekomstige energiesysteem. Hoe zorgen we ervoor dat ons energiesysteem in de toekomst eerlijk en toegankelijk blijft voor iedereen? De nieuwe podcastserie ‘Met de Stroom mee’ neemt overheden mee in de zoektocht naar het antwoord op deze vraag.

Nederland moet in 2050 van de fossiele brandstof af. Digitalisering speelt een grote rol in ons toekomstige energiesysteem. Hoe zorgen we ervoor dat ons energiesysteem in de toekomst eerlijk en toegankelijk blijft voor iedereen? De nieuwe podcastserie ‘Met de Stroom mee’ neemt overheden mee in de zoektocht naar het antwoord deze vraag.

Bepalen invloedrijke technologiebedrijven straks onze toegang tot energie? Dat is een van de vragen die podcastmakers Martine Verweij (Maatschappelijk Verantwoord Innoveren – Energie (MVI-E)) en Xander Smit (Club van Wageningen) in de reeks behandelen. Zij bezoeken daarvoor plekken waar mensen duurzame energie opwekken. Ze proberen die energie zo slim mogelijk uit te wisselen, met meer of minder hulp van digitale oplossingen. Wat leren we daarvan? 

De podcast neemt overheden mee in deze zoektocht naar lokale oplossingen om energie op te wekken en te delen. 

Kan iedereen zelfvoorzienend zijn?

Martine en Xander praten met een strandtenthouder in Scheveningen die zo goed als zelfvoorzienend is. Hij werkt nu aan een energieoplossing voor alle strandtenthouders. Hoe eerlijk is dat als je geen strandtent hebt? Als je zelf geen dak hebt of simpelweg geen geld hebt voor eigen panelen?

Hoe deel je een teveel aan energie?

Ook gaan ze naar de ecologische woonwijk ‘Aardehuizen Olst’. Deze wijk is qua energiestromen heel goed gebouwd. Bewoners willen daarom hun teveel aan energie op een ‘digitaal’ verantwoorde manier delen met buurtwijken. Valt hier iets van te leren? Zelfs als je in een flat woont?

Hoe gaan leveranciers met data om?

De gemeente Helmond besloot een student het eerste huis te laten bouwen van de slimste wijk ter wereld. Zelfs de lantaarnpalen hebben ze daar op glasvezel aangesloten. Ben je in Helmond nog gewoon burger? Of lever je vooral data voor slimme oplossingen van bedrijven?  

Beluister de podcast

De podcast is een initiatief van MVI-E van de Topsector Energie. Samen met de  Club van Wageningen streven zij naar behoud van een eerlijke en democratisch digitaal bestuurbare energiemarkt. De eerste aflevering is nu te beluisteren. De komende tijd verschijnt wekelijks een nieuwe aflevering. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.