ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Sociale cohesie helpt in project gasvrij Gorecht

In gesprek met Charlotte de Haas, assistent projectleider bij Gasvrij Gorecht in Gemeente Midden-Groningen.

22 februari 2022
Charlotte de Haas

2022 wordt een spannend jaar binnen het project. Het projectteam heeft als doel om draagvlak te creëren voor aansluiting op een warmtenet. Geen makkelijke klus; veel bewoners durven de aansluiting op een warmtenet niet aan.

‘Vanuit mijn rol als assistent projectleider ben ik verantwoordelijk voor de voortgang van het project. Het behalen van draagvlak voor aansluiting op het warmtenet, is om die reden één van mijn dagelijkse bezigheden. Als assistent projectleider ben ik aanwezig bij veel vergaderingen en heb ik veel contact met alle betrokken partijen, ook de bewoners. Al gauw bleek dat de sociale cohesie in de flats in deze buurt sterk is, bewoners delen veel projectinformatie en helpen elkaar om aan te haken bij dit project. Bij de grondgebonden woningen is er minder sociale cohesie, waardoor we veel meer moeten inzetten op contact met de individuele bewoner.

Die sociale cohesie is belangrijk voor de wijk, maar ook voor het slagen van het project. We zien dat bewoners actiever meedoen aan het project op plekken waar de sociale cohesie sterker is. Daarom organiseren we workshops waar bewoners kunnen leren koken op inductie. We merken dat bewoners het sociale aspect van de workshop erg waarderen. Nu de coronamaatregelen weer wat versoepelen, willen we meer fysieke activiteiten organiseren om het onderlinge contact onder bewoners te vergroten.

Ik kan alle projectleiders aanraden om gebruik te maken van de sociale cohesie in het projectgebied, dit kan je project echt maken of breken.
Is er weinig sociale cohesie? Bedenk dan diverse activiteiten om dit te versterken, en verbind dit met je project. Twee vliegen in één klap!’

Foto: 
Dennis Nolle van Dennis Cooking Place samen met een bewoner.

Dennis Nolle van Dennis Cooking Place samen met een bewoner

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.