ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Voorsprong op de mobiliteitstransitie in het Vijfde Dorp

Geheel nieuw dorp in het Middengebied van de Zuidplaspolder.

24 oktober 2022
Het Vijfde Dorp

Adviseurs van Over Morgen ontwikkelen een vernieuwend mobiliteitsconcept voor het Vijfde Dorp. Het concept is leidend in de opzet voor het stedenbouwkundig plan en we nemen hiermee een voorsprong op de aanstaande mobiliteitstransitie.

De komende jaren verrijst er in het Middengebied van de Zuidplaspolder een geheel nieuw dorp. Op één van de laagste plekken van Nederland, waar nu nog koeien grazen, komt een nieuwe wijk voor 8.000 huishoudens. Woningen, voorzieningen en infrastructuur verdienen hier de meest integrale benadering om tot een duurzame en klimaatadaptieve wijk te komen. Dit roept om een radicaal andere visie op mobiliteit.

Een toekomstbestendige wijk

De adviseurs van Over Morgen zijn gevraagd het mobiliteitsconcept voor deze nieuwe, grote gebiedsontwikkeling uit te werken. Uitgangspunten hierbij zijn een zo duurzaam, veilig en inclusief mogelijke wijk te creëren. Hiervoor werken we samen met partners Studio Bereikbaar en het Lab of Thought.

Mobiliteitsconcept is leidend

Uniek aan deze aanbodgestuurde gebiedsontwikkeling is dat het mobiliteitsconcept leidend is in de opzet van het stedenbouwkundig plan. Adviseur Edvard Hendriksen: ‘Als er geen autowegen en parkeerplekken nodig zijn in de wijk zelf, biedt dit ruimte voor een radicaal andere beleving van de leefomgeving. Kinderen spelen veilig op straat en fietsen zelfstandig naar school. Pakketbezorgers zorgen niet voor gevaarlijke situaties en het ontbreekt aan dieselbusjes in de straat.’

Voorsprong op de mobiliteitstransitie in het Vijfde Dorp

‘Voorzieningen zijn straks op loop- en fietsafstand gesitueerd in het Vijfde Dorp. Dit biedt ruimte en investeringen voor zaken die we écht belangrijk vinden en om vervoersstromen geheel anders in te richten dan we gewend zijn. In het Vijfde Dorp nemen we een voorsprong op de aanstaande mobiliteitstransitie en werken we aan een fijne leefomgeving voor iedereen’, aldus adviseur Haye Bijlsma.

Meer informatie hierover? Neem contact op met Edvard Hendriksen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.