ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Voedseltransitie Tafel: een training & netwerkplek voor wethouders

Hoe kan gezond en duurzaam voedsel een gemeente versterken?

17 april 2023
Over Morgen voedseltransitietafel

De vraag is niet wat een gemeente kan doen met voedsel – maar hoe gezond en duurzaam voedsel een gemeente kan versterken. Een uitdagende vraag voor menig wethouder.

De transitie naar een gezond, duurzaam en lokaal voedselsysteem is voor de meeste wethouders vooral pionieren. Het roept de nodige vragen op: wat kun je lokaal doen om de landbouw-voedseltransitie te versnellen? Hoe zet je met andere bestuurders een lobby op richting Rijk of provincie? En welke beleidsinstrumenten zijn het meest geschikt? Daarom start adviesbureau Over Morgen de Voedseltransitie Tafel: een training en netwerkplek voor wethouders (maar ook burgemeesters zijn welkom), die samen willen leren en aan de slag willen.

Onder leiding van dr. Lara Sibbing leren de deelnemers drie keer een middag van koplopers uit andere steden, pionierende ondernemers en juridisch en bestuurskundig experts. Ook is de tafel een plek om samen te bouwen aan een ‘coalition of the willing’, bijvoorbeeld voor een lobbyagenda richting Den Haag en Brussel, en actie te ondernemen.

Leren van Jaap Korteweg (Vegetarische Slager en Those Vegan Cowboys)

De Voedseltransitie Tafel vindt plaats op 7 juni, 27 september en 1 november in de Zeepfabriek in Amersfoort. De kosten bedragen €1.500 (€1.400 euro bij aanmelding voor 15 mei). De eerste gast op 7 juni is Jaap Korteweg, boer en succesvol ondernemer achter de Vegetarische Slager en Those Vegan Cowboys. Jaap neemt de deelnemers mee in de do’s en don’ts om pionierende ondernemers te faciliteren in de voedseltransitie. 

Gemeentebestuurders die willen deelnemen aan de Voedseltransitie Tafel kunnen zich hier aanmelden.

Meer informatie over de Voedseltransitie Tafel is hier te lezen of te verkrijgen via adviseur Eefje Hendriks.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.