‘Duurzaamheid juridisch verankeren, best een uitdaging’
‘Duurzaamheid juridisch verankeren, best een uitdaging’. Hoe kan de duurzaamheidsvisie voor een gebiedsontwikkeling juridisch verankerd worden in het kader van de huidige wet en de nieuwe Omgevingswet

Bij Over Morgen vinden we het belangrijk om kennis te delen en van elkaar te leren. We houden van nieuwe energie en investeren graag in de toekomst. Ambitieuze stagiairs zijn daarom altijd welkom. Momenteel doen vier studenten en een werkstudent (afstudeer)onderzoek bij ons. Sanne Veldhuizen doet onderzoek naar hoe de duurzaamheidsvisie voor een gebiedsontwikkeling juridisch verankerd kan worden in het kader van de huidige wet en de nieuwe Omgevingswet.
Wie ben je en wat studeer je?
Mijn naam is Sanne Veldhuizen en ik ben 23 jaar oud. Ik woon in Nijmegen, maar vanaf mei woon ik weer in mijn geboortestad Arnhem. Ik studeer de master Planologie met als specialisatie Planning, Land and Real Estate aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Wat onderzoek je?
Ik had een aantal ideeën en één van die ideeën was om iets met de nieuwe Omgevingswet en duurzaamheid te doen. Bij Over Morgen bleek Dave Alberts met een ontzettend interessante gebiedsontwikkeling bezig te zijn, namelijk het World Food Center in Ede. Dit is een gebied waar al ruimte is om te experimenteren met onderdelen van de Omgevingswet onder de Crisis -en Herstelwet. In het kader van de Omgevingswet is er voor dit gebied een duurzaamheidsvisie opgesteld met doelstellingen, maatregelen en dilemma’s op het gebied van duurzaamheid. De vraag is alleen, hoe ga je zorgen dat deze doelen ook behaald gaan worden? In een gebiedsontwikkeling van zo’n grote omvang met veel stakeholders zijn er veel tegengestelde belangen op het gebied van duurzaamheid. De duurzame optie is namelijk vaak niet (op korte termijn) ook de meest financieel aantrekkelijke optie.
Ik ga onderzoek doen naar hoe de duurzaamheidsvisie voor een gebiedsontwikkeling juridisch verankerd kan worden in het kader van de huidige wet en de nieuwe Omgevingswet. In dit geval dus de duurzaamheidsvisie voor het World Food Center. Een erg actueel, maar ook relevant onderwerp en een kans om de ontwikkelingen van een project van zo’n omvang van dichtbij mee te maken. Ik ben dus ook een deel van de tijd bij de Gemeente Ede te vinden om mijn onderzoek uit te voeren.
Wat wil je bereiken?
Mijn stage is geslaagd als ik een sterke juridische verankering vind voor de duurzaamheidsvisie die bruikbaar is voor deze gebiedsontwikkeling en wie weet eventuele andere gebieden. Dat is best een uitdaging. Daarnaast hoop ik natuurlijk veel te leren tijdens mijn onderzoek en leuke connecties te leggen voor de toekomst.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.