Flexwonen geeft ademruimte in woningcrisis
Elke gemeente heeft nog plek voor tijdelijke woningen.

Flexwonen is een goede maatregel om de woningnood snel op te lossen. Toch vinden gemeenten het lastig om mee te werken aan het bouwen van huizen op een tijdelijke locatie. Adviseur Ronja van der Roest pleit voor actie tegen de woningcrisis.
Het gaat de goede kant op met het oplossen van de woningcrisis. Het Kadaster heeft vorige week aangegeven dat de maatregelen die de Tweede Kamer heeft getroffen helpen. Er zijn minder huizen naar investeerders gegaan en meer huizen naar starters. Maar we zijn er nog lang niet.
Al die mensen die alleen zijn, niet 2x modaal ‘plus’ verdienen of überhaupt geen vast contract of inkomen hebben, zijn niet genoeg geholpen met deze maatregelen. En dan hebben we het nog niet eens over de statushouders gehad die nu nog in AZC’s verblijven en geen vooruitzicht hebben op een huis.
Iedereen wil weg uit deze woningcrisis, menig ouder wenst dat zoon- of dochterlief een huis kan kopen in het eigen dorp, maar men wil geen flexwoningen in de achtertuin. Persoonlijk denk ik dat dat niet gaat. Geen flexwoningen betekent waarschijnlijk nog minstens 5-10 jaar woningnood.
Fixen we de woningnood met flexwonen?
De urgentie is overal duidelijk, we hebben in Nederland weer een minister van Volkshuisvesting, er moeten meer huizen bij en de prijzen moeten omlaag. En dan komen de flexwoningen in beeld. De flexibiliteit van deze woningen moet ervoor zorgen dat ze sneller neer kunnen worden gezet dan vaste woningen. Maar waarom bouwen we ze dan nog niet? Het is de perfecte oplossing totdat alle woningbouwprojecten van de grond zijn gekomen.
Woningnood blijft zonder flexwoningen bestaan. Maar ook flexwoningen zijn natuurlijk niet de oplossing die alle problemen als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Maar het helpt wel om de ademruimte te creëren die we nu zo hard nodig hebben.
Flexwonen heeft ook beperkingen
Het is zoeken naar een fijne balans, er zitten ook beperkingen aan flexwonen. Middelen, infrastructuur en ambtenaren die ook hard nodig zijn in de vaste woningbouw zijn ook nodig bij flexwoningen. Geen flexwoningen bouwen en op huidige voet doorgaan is in ieder geval niet de oplossing. Laten we die balans gaan zoeken en zo een stapje vooruit doen in deze oververhitte woningmarkt.
Aan de slag met flexwonen!
Locaties vinden voor flexwoningen is stap 1. Elke gemeente heeft nog plek voor tijdelijke woningen. Een goede participatiestrategie is stap 2. Laat mensen zien waarom je bepaalde locaties hebt gekozen en waarom andere locaties wegvallen. Ga vervolgens het goede gesprek aan, stel randvoorwaarden en maak de urgentie duidelijk en inzichtelijk. Zorg ervoor dat situaties zoals in dit nieuwsbericht niet meer voorkomen en laten we ons al met al wat socialer opstellen naar elkaar in Nederland. Samen komen we er wel uit.
Wij helpen mee
Mocht je nou moeite hebben met het vinden van locaties in je gemeente, dan kunnen wij bij Over Morgen je daarbij helpen. Bijvoorbeeld met het maken van keuzes als het gaat om permanente en tijdelijke woningbouw (onze gebiedsontwikkelaars en gebiedseconomen staan voor je klaar). En om snel in actie te komen, zoeken we samen naar vrije locaties voor flexwonen in jouw gemeente met onze unieke tool: de Locatiescan Flexwonen.
Wil je meer weten of doorpraten over dit onderwerp?
Neem contact op met Ronja van der Roest of Rick van Hees
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.