Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Opslagunits op bedrijventerreinen probleem voor gemeenten

Een toenemend aantal opslagunits neemt steeds meer plaats in op bedrijventerreinen.

27 juli 2022
bedrijventerrein---shutterstock-493309063.jpg

Gemeenten komen steeds vaker in het geweer tegen het stijgende aantal opslagunits op bedrijventerreinen. Niet zelfden worden deze illegaal gebruikt. Enschede kondigt nu een tijdelijke bouwstop af.

Illegale activiteiten

Opslagunits zijn bedoeld om huurders ervan wat extra ruimte te bieden om spullen op te slaan. Maar steeds vaker worden ze gebruikt voor illegale activiteiten. Zo hield de gemeente Utrecht onlangs een uitgebreide controle op een bedrijventerrein met veel van deze opslagunits. Sommigen bleken gebruikt te worden voor opslag van verdovende middelen en zelfs als seksinrichtingen. Ook wordt er steeds vaker tussen particulieren gehandeld in afzonderlijke units, terwijl gemeenten dat uitdrukkelijk verbieden.

Bouwstop

Een andere reden voor gemeenten om niet al te enthousiast te zijn over het toenemend aantal opslagbedrijven op bedrijventerreinen is dat op die manier de schaarse ruimte voor bedrijven die daadwerkelijke economische activiteiten ontplooien onder druk komt te staan. Ook Enschede vreest voor de invloed op de kwaliteit en kwantiteit van de beschikbare bedrijfsruimte. De gemeente kondigde een tijdelijke bouwstop af voor bedrijven die opslagunits exploiteren.

Waterbedeffect

De gemeente besloot anderhalf jaar geleden al om geen gemeentelijke kavels op bestaande bedrijventerreinen meer aan te bieden aan exploitanten van opslagunits. Volgens het lokale nieuwsplatform 1Twente had dit slechts een tijdelijk effect en leidde het tot een waterbedeffect naar nog braakliggende of in aanbouw zijnde bedrijventerreinen. Reden voor de gemeente om alsnog een bouwstop af te kondigen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie