Oplaadpalen van de toekomst
Kenniscafé sessie met een fictieve aanbestedingscase over de plaatsing van oplaadpalen in een drukke stad
Aan het einde van dit jaar rijden er ongeveer 15.000 elektrische auto’s rond in Nederland. Waar gaan al die elektrische auto’s straks opladen en hoe gaan we dat organiseren? Op 1 november organiseerde Over Morgen over deze onderwerpen een prikkelende Kenniscafé sessie met een fictieve aanbestedingscase over de plaatsing van oplaadpalen in een drukke stad.
De ongeveer 25 aanwezigen dachten in kleinere groepen na over een slimme plaatsing van de oplaadpalen. Het netwerk moest voldoende zijn voor ruim 600 elektrische auto’s en moest tegelijkertijd parkeerplaatsen en de openbare ruimte ontzien. Daarnaast werden de aanwezigen uitgedaagd om slimme oplossingen te bedenken voor de (co)- financiering van het oplaadpalennetwerk.
Na afloop van de sessie, konden de winnaars van de aanbestedingscase direct beginnen met elektrisch rijden in de Renault Zoë van Over Morgen. Een geslaagde sessie!
De groepen hadden allen een verschillende aanpak, maar de 'winnaars' met het beste netwerk hadden een combinatie van: 1. 'langzame' laadpalen op straathoeken in woonwijken met lagere parkeerdruk; 2. geclusterde laadpalen (laadzuilen) rond het centrum, bij de zee en in wijken met hoge parkeerdruk; 3. snelladers langs belangrijke toegangswegen.
Overigens, een perfect stereotype voor de 'meest logische' plek bestaat in mijn ogen niet, elke wijk, dorp of stad heeft zoveel specifieke aandachtspunten. Lokale kennis van de openbare ruimte lijkt me altijd nodig om een goede plek te vinden voor een snellader, laadzuil of zelfs verlengde private laadpunten.