of 58952 LinkedIn

Gemeentelijk verzet Wabo rimpel in glad water

Reageer
Minister Cramer koerst direct en snel op naar de regionale omgevingsdiensten. Volgens de commissie-Mans schieten te veel gemeenten op dat terrein nog veel te kort en zijn die regionale diensten dus noodzakelijk om een goed niveau van uitvoering te kunnen garanderen. De gemeenten houden dan wél de loketfunctie en de formele bevoegdheid. Een geniale timing lijkt het.

Ze haalt daarmee meteen de angel uit het verzet in de Eerste Kamer tegen de Wabo (omgevingsvergunning). Formeel blijft met die constructie alles immers bij het oude: geen grondwettelijke problemen meer over verschuivende bevoegdheden. Een kleine aanpassing in het wetsontwerp lijkt voldoende. En inhoudelijk maakt ze bovendien een punt. De behandeling in de Eerste Kamer in november staat daarmee ineens in een heel ander daglicht.

 

De VNG heeft naast de oorspronkelijke bezwaren tegen de Wabo al eerder gepleit voor de gemeente als ‘centraal loket van Nederland’. En diezelfde VNG heeft al direct ingestemd met de koers van minister Cramer. Dat de landverhuizing van de bestaande gemeentelijke backoffice op het Wabo-werkterrein enorm effect zal hebben lijkt voor de beide hoofdrolspelers slechts een plooi die de komende paar jaar nog glad gestreken moet worden. Ze gaan er kennelijk verder van uit, dat hun strategie niet demotiverend zal zijn voor gemeenten bij verdere invoering van de Wabo. Appeltje-eitje? Ik ben benieuwd hoe de gemeenten zélf gaan reageren. Vooral ben ik benieuwd naar de reactie van gemeenten die hun zaken wel goed op orde hebben. En toch ingehaald worden door de minister. En nu ook door de VNG.

 

Hans Overbeeke, Breda

 

Deze ingezonden brief is een reactie op het artikel Verzet tegen voorstel omgevingsdiensten  uit Binnenlands Bestuur 42 van 17 oktober 2008.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.