of 58952 LinkedIn

Gemeente Assen helpt binnenstad om zeep

Marcel Evers 7 reacties

Een raadsmeerderheid in Assen heeft vorige week groen licht gegeven voor een factory outlet centre nabij het TT circuit. Zo helpt de gemeenteraad van Assen haar eigen binnenstad om zeep. De nu al enorme leegstand van 18% zal dramatisch stijgen en honderden banen gaan verloren. 

De kogel is door de kerk. Na het college van burgemeester en wethouders geeft nu ook de gemeenteraad van Assen groen licht voor de komst van een Factory Outlet Center (FOC) nabij het TT circuit. De Assense politiek zich verschuilen achter de illusie dat de komst van een outlet de versterking van de binnenstad niet dwarsboomt. Het gemeentebestuur heeft met oogkleppen op besloten.


De lokale politici zadelen de binnenstad van Assen op met de onmogelijke opgave zichzelf overeind te houden. Zelfs meer dan dat: Ook de binnensteden en dorpskernen in de wijde omgeving gaan de effecten ondervinden. De 60 tot 80 winkelunits in de geplande outlet (en in een volgende fase nog eens 35) zullen vooral mode, schoenen en sportassortiment verkopen. Uitgerekend deze branches vormen de trekkers naar een binnenstad.

 

Het is intriest dat de gemeenteraad van Assen heeft gestemd vóór de komst van een factory outlet bij het TT circuit. Een kwart van de binnenstadwinkels komt leeg te staan voorspelt INretail. De leegstand is er nu al 18%. In andere stadskernen in ons land is dit gemiddeld 7,3%. De impact op de werkgelegenheid is enorm. Honderden banen gaan structureel verloren en de volgende generatie draagt nog steeds de last van deze historische vergissing. De hele noordelijke regio gaat de impact van deze fatale fout ervaren.

 

De provinciale politiek zal moeten ingrijpen om te voorkomen dat niet alleen Assen, maar de hele noordelijke provincie met een enorm probleem te maken krijgt. 

 

Marcel Evers is manager beleid bij brancheorganisatie INretail

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Cor Vos op
Zelfs één nacht ijs heeft de Asser gemeenteraad nauwelijks gehaald. Het FOC-rapport van de gemeente is zo genuanceerd dat de kool en de geit niet alleen worden gespaard, maar ook nog beide in ruime mate van extra voedingsstoffen worden voorzien, die alleen in het fantasierijke wensdenken van de voorstanders bestaan. Er is krimp in het Noorden, beste wensdenkers, en die ga je niet te lijf door de spoeling voor het nog bestaande voorzieningenniveau - in dit geval de retail - nog dunner te maken, nog afgezien van de onzinnige locatie 5 km. buiten de stad. Dat weet volgens mij zo ongeveer iedereen, behalve een gemeentebestuur waar zich een projectontwikkelaar heeft gemeld, waardoor kans wordt gezien een leuke gronddeal te sluiten.
Door Kiers op
Ignatio schrijft dat de nuance zoek is, maar hoe moeilijk is het. De huidige leegstand is er al, de v&d komt erbij. Het veemarkt terrein is nu betaald parkeren. Het gaat maar door. Allerlei onderzoeken om het gelijk en ongelijk aan te tonen.
De binnenstad gaat veranderen in een horeca gebied met nog wat verspreide winkeltjes, dat is dan een keuze. De binnenstad versterken, waarmee dan?
Door H. Wiersma (gepens.) op
Waar is/blijft een Provinciale beleidsvisie?
Door p op
Uiteindelijk houdt je i de binnenstad wat horeca en een supermarkt over+ ruimte om leuke dingen te organiseren. Het winkelgebied verplaatst zich. Of de gemeente moet graag jarenlang willen bijpassen...
Door Jaap van Velzen (adviseur, o.a. voorzieningen) op
Moeilijk te bepalen wat de effecten zijn. Dat blijkt ook op elke pagina van het onderzoeksrapport, dat zo mooi het thema 'ladder voor duurzame verstedelijking draagt'. Wat me opvalt is dat de verwachte toename van de leegstand in de binnenstad 'binnen de marges blijft' en dat 'de beoogde uitbreiding niet binnen de bestaande leegstand past'. Twee voor de politiek blijkbaar doorslaggevende argumenten om het outletcentrum het voordeel van de twijfel te geven. Het geeft mijns inziens goed aan waarom de politicus geen ondernemer moet worden. Maar ook waarin hij uitblinkt. In het uit de weg gaan van pijnlijke beslissingen. In veel middelgrote steden wordt de politieke keuze voor het tegengaan van leegstand door inkrimping van het bestaande winkelareaal namelijk al jaren uit de weg gegaan.
Door Cees-Jan Pen (Lector) op

Assen heeft gekozen voor de periferie en laat de binnenstad op haar beloop. De toegezegde 6 miljoen euro mits outlet er komt, is water naar de zee dragen. Men mag dromen over en kiezen voor periferie en binnenstad, maar hoe lang houd je jezelf voor de gek? Als je een motie met elf lekker klinkende randvoorwaarden nodig hebt, zegt dat genoeg. Wie niet kiest, verliest.


Lees hier mijn column over de lege winkels en window dressing

Door Ignas (Drentse Democraat) op
De nuance is nogal zoek bij INretail. Wat INretail verder onvermeld laat is dat er andere gemeenten al klaar stonden en staan voor vestiging van een FOC elders in het Noorden.

De gemeenteraad van Assen is gelukkig niet over 1 nacht ijs gegaan:

http://www.assen.nl/bestand/eindrapport-foc-assen

Bovendien heeft de Raad nog niet voor gestemd, men staat onder voorwaarden positief tegenover verdergaande gesprekken. Daarna vindt er een nieuwe afweging plaats.

Tenslotte wil Assen naast een FOC haar binnenstad versterken. Nu nog een middenstand die dat op pakt in plaats van achterover leunt en ach en wee kreunt.