of 59250 LinkedIn

De slimste energie van Nederland

Stefan Brandligt 4 reacties

De Groningse gasbel raakt op. Gas is niet hernieuwbaar dus dat einde zat eraan te komen. Nederland kan gelukkig nog enorme voorraden eigen energie aanboren, vele generaties lang, zolang we willen. Als we 17 miljoen schone energiebronnen gaan gebruiken: onze hersens.

We piekeren en práten al jaren over duurzaamheid. Minister Kamp van Economische Zaken zwengelde in januari weer een energiedialoog aan, die nog minstens een jaar gaat duren. De opiniepeiling die het ministerie daarbij uitbracht was wel opmerkelijk. Die liet zien dat Nederland een nonchalante energiemoraal heeft. Nederlanders gaan er van uit dat we gas blijven oppompen, en dat de energie die we gebruiken al voor een derde groen en schoon is, terwijl dat nog maar vijf procent is.

 

En zo stoken en slurpen we in Nederland energie, alsof het niets is. Veel scholen en kantoren in Nederland zijn zo lek als een mandje, apparaten en lichten staan het hele jaar door aan en de verwarming of airco loeien in winkels en kantoorpanden waar niemand is. Ons riante stookgedrag betekent een hoge energienota, het jaagt de wereldwijde uitstoot van CO2 op en drijft ook de collectieve kosten op de lange termijn (simpel gezegd: dijken en windmolens)- verder omhoog.

 

Er zit wel een leuke kant aan onze verspilling: met eenvoudige ingrepen zouden we direct veel besparen. In 2013 heeft Nederland in het energieakkoord afgesproken om 100 PJ (petajoule) te besparen, in bescheiden stapjes van 1,5% energie per jaar dus heel haalbaar. Ook is afgesproken om gaandeweg over te schakelen op schone energie. Reality check: we bungelen nog onderaan in alle Europese ranglijsten voor schone energie. En die 1,5% energie besparen mislukte meteen in het eerste jaar.

 

Hoe verander je verspilling? We weten na tien jaar Warmetruienacties dat mensen resultaten willen delen en door anderen bevestigd willen worden. Energiebesparing moet ‘normaal’ zijn, dan willen mensen best óm. Kennissen, collega’s, vrienden, buren, leraren, zijn onmisbaar om iets nieuws aan te leren. Met dat uitgangspunt organiseren Greenchoice en het Klimaatverbond elk jaar Warmetruiendag, met de oproep om een warme trui aan te doen de verwarming een graadje lager te zetten.

 

Inmiddels een vrolijk besparingsfeestje, van tegen de 1,5 miljoen warme truien na tien jaar. Vraag het een scholier of een twintiger: deze generatie leerde op school van alles over energiebesparing op Warmetruiendag. Maar ook wie 18-plus is moet nu beter nadenken over energie. Veel gemeenten en burgers zijn al heel praktisch bezig en willen meer dóen. Wie op school, op zijn werk of thuis ziet dat ergens energie wordt verspild, weet best waar wat te winnen valt. Dus laten we minder praten en meer doen.

 

Wij Nederlanders hebben een enorme veranderkracht in huis. We worden uitstekend opgeleid om zelf na te denken en beschikken daarmee over de slimste energie die we kunnen aanboren: creativiteit. Daar kan iedereen écht vandaag al mee aan de slag.

 

Stefan Brandligt is voorzitter van Klimaatverbond Nederland en wethouder Duurzaamheid van Delft. De tiende Warmetruiendag valt op vrijdag 5 februari, en heeft een recordaantal initiatieven met 197.000 warme truien: www.warmetruiendag.nl

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
@Een waakzame burger. Inderdaad: als je zelf met je zonnecollectoren stroom opwekt en levert aan het elektriciteitsnet, krijg je daar binnenkort alleen maar het tarief exclusief energiebelasting voor terug. Dus betaal je belasting over je zelf opgewekte energie. Heb je een aandeel in een windmolen, dan is het al zo. Schandalig!
Door Eric (weggebruiker) op
Hoe verander je verspilling? eh, zo snel mogelijk op nog meer wegen plankgas laten rijden natuurlijk, dat is de veranderkracht van bepaalde bestuurders van dit land ;).
Door Hesseling op
Misschien eens nadenken over het verbieden van terras heaters. Dagelijks worden grote hoeveelheden gas gebruikt om de buitenlucht te verwarmen. Dat is pas verspilling.
Door Een waakzame burger op
Als burger willen we best wel om. Maar in het verleden is al aangetoond dat de belastingdienst dwars ligt, deze criminele onderneming heeft veel te veel macht in Nederland en is van mening dat je ongestraft kunt blijven stelen van hard werkende burgers. En als je door je investeringen in energiezuinigheid succes hebt wordt dat door de een of andere taks uit dat criminele bolwerk in Den Haag wel weer ongedaan gemaakt. De burger verdient zijn investeringen nooit terug, daar zorgen ze wel voor in Den Haag.