of 63000 LinkedIn

Circulaire afvalketen? Niet alleen de branche is aan zet

Albert van Winden Reageer

Aandacht voor afval, afvalverwerking en grondstoffen is altijd fantastisch. Hoe groter het bewustzijn over onze omgang met afval, hoe sneller de transitie van een lineaire naar een circulaire economie. Een transitie die broodnodig is. Liever gisteren dan vandaag.

Dat geldt ook voor de serie De Vuilnisman, die NPO2 de afgelopen maanden uitzond. Journalist Teun van de Keuken trakteerde de kijker op een inkijkje in de Nederlandse afvalwereld. Hij biedt de kijkers – gemiddeld 630.000 – inzicht in een wereld die de meesten niet kennen. Tegelijk is het beeld dat hij in zes afleveringen schetst wat eenzijdig. De problemen die hij aan de kaak stelt, kunnen niet alleen door de branche worden opgelost.

 

Van de Keuken onderzoekt de werkelijkheid achter de leus 'Afval bestaat niet'. Dat doet hij met kritisch blik en zeker niet zonder reden. Hij brengt in beeld dat het in de afvalsector nog geen 'appeltje eitje-verhaal' is . Hij laat goed zien waar de sector mee worstelt en dat er nog veel nodig is om echt circulair te worden. Helaas is dat beeld ook erg eenzijdig en blijven vorderingen van de branche daarmee onderbelicht.

 

De afvalsector begint eigenlijk pas net met de duurzame verwerking van afval. En er valt veel te verwerken: zo'n 500 kilo per Nederlander. Plastic zamelen we pas sinds 2009 apart in. Goed nadenken over hergebruik van afvalstromen doen we eigenlijk pas een decennium. Dat heeft al veel tastbare verandering gebracht. Een vergelijkend perspectief met tien jaar geleden zou dan ook meer recht doen aan de branche.

 

Vaak blijft de rol van producenten in het afvalvraagstuk onderbelicht. Niet alleen de inzamelaars en verwerkers hebben een verduurzamingsopgave. Producten en verpakkingen moeten op hergebruik gemaakt worden. Producenten van allerlei producten spelen daarmee een cruciale rol in de transitie naar een circulaire economie. Hier worden op dit moment de meeste kansen onbenut gelaten. De afvalbranche doet wat ze kan en producenten zijn nu ook aan zet.

 

In de afvalbranche in het bijzonder geldt het adagium garbage in, garbage out. Producten worden nog te veel gemaakt voor éénmalig gebruik. Men is te comfortabel met de wegwerpeconomie. Niemand die producenten houdt aan één standaard voor verpakkingsmateriaal, waardoor afvalstromen makkelijker te herwaarderen zijn. Met een container vol wezenlijk verschillende materialen is het lastig nieuwe grondstof maken. Het kan wel, maar kost onnodig veel tijd en moeite. Kosten die de consument en overheid uiteindelijk ophoesten. Hier heeft de Rijksoverheid dan ook een rol te spelen. Recyclebaarheid van verpakkingen en restproducten moet zij afdwingen, want de branche kan dit niet.

 

Het is goed dat er aandacht is voor de enorme maatschappelijke opgave waarvoor afval ons stelt. Weggooien is niet normaal en ook niet houdbaar. De noodzakelijke circulaire transitie kan echter alleen plaatsvinden als de verantwoordelijkheid ook op de juiste plek wordt gelegd.

 

Albert van Winden is Adviseur Afval en Grondstoffen bij KplusV

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.