of 63966 LinkedIn

Weg met de regisseurs

In een vorig leven schreef ik over theater. Geregeld mocht ik als interviewer aanschuiven bij een regisseur die een paar weken voor de première midden in zijn artistieke impasse zat. Hoe ik ook doorvroeg, er kwam slechts gezwatel uit. 

Het is een zwaar beroep, regisseur. Er zijn er nogal wat die van de weeromstuit hun handen niet thuis kunnen houden (Harvey Weinstein) of zich ongenaakbaar opstellen. De bekendste toneelregisseur op Nederlandse bodem heet onder een deel van zijn acteurs niet Ivo maar Iglo van Hove.

De discutabele status van het beroep heeft het fysieke domein nog niet bereikt. Daar heet de gemeentelijke apparatsjik die elke week ter controle fluitend dan wel vloekend een rondje door zijn buurt maakt unverfroren ‘wijkregisseur’. Sterker, het stikt bij gemeenten tegenwoordig van de regisseurs. Ze regisseren de ‘openbare ruimte’ of het ‘programma duurzaamheid’. Er is zelfs een ‘regisseur woonoverlast’ bij de gemeente Schiedam. Ik moet dan denken aan de firma in ‘entreevoorzieningen’ die duretaaldoorprikker Japke-d. Bouma onlangs op het spoor kwam. Het bedrijf deed in deurmatten.

In de ruimtelijke ordening raken we niet uitgeregisseerd. Ook minister Ollongren gaf bij een interview in Binnenlands Bestuur aan dat zij het heft bij de landinrichting in handen wil nemen, pardon, dat ‘regie vanuit Den Haag kan helpen om zaken sneller te realiseren’. Al gingen twee gedeputeerden meteen tegen die tendens tekeer. Regie vanuit Den Haag? Regie door provincies zul je bedoelen! Zo regisseren we ons rot. Komt er ook wat tot stand? Ik krijg sterk de indruk dat de ruimtelijke regisseurs met alle opgaven die op hen afkomen (energietransitie, klimaatadaptatie, woningbouw) ernstig toe zijn aan een cursus mindfulness.

Nog even en ze vergrijpen zich aan onschuldige burgers. Mag ik een betere term munten? Aanvoerder. Iemand die gaandeweg als beste van het team is komen bovendrijven. Iemand die verantwoordelijkheid neemt en nog steeds keihard betrokken is bij de uitvoering. Aanvoerder Kajsa! Ineens zie je de Nationale Omgevingsvisie zich voltrekken. Of ‘aanvoerder woonoverlast’ te Schiedam… Ik solliciteer meteen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.