of 64621 LinkedIn

Opnieuw uitstel

Verrassend is het allerminst dat de invoering van de Omgevingswet opnieuw zal worden uitgesteld. Nadat de Tweede Kamer eind december bijna tussen neus en lippen door met invoering per 1 januari 2022 had ingestemd – waar waren de Omtzigten en Leijtens die middag? – volgde een golf van oranje en rode stoplichten.

Een enquête van Binnenlands Bestuur en de Wethoudersvereniging bracht eind januari aan het licht dat de helft van de wethouders invoering per 1 januari 2022 niet zag zitten. De Raad van State liet eind maart weten dat decentralisaties naar gemeenten voortaan zorgvuldiger en financieel ruimhartiger dienen te voorlopen.

En vorige week kwam in de NRC naar voren dat de grote steden bij snelle invoering van de Omgevingswet vrezen voor het stilvallen van de woningbouw. Het digitaal stelsel (DSO) bevat in hun ogen nog te veel obstakels. Zo verschoof het beeld dat het haperende DSO vooral speelde bij kleine, digitaal onderbemande gemeenten. Nee, het speelt overal. De laatste monitor Omgevingswet van het ministerie van Binnenlandse Zaken is de druppel. Die laat zien dat het aantal gemeenten dat zegt niet op tijd klaar te zijn per 1 januari 2022 niet daalt, maar juist groeit.

Slechts één op de vijf ligt met het huidige beleid op koers. De Eerste Kamer kan half mei niet anders dan voor nieuw uitstel stemmen. Minister Ollongren noemt in haar Kamerbrief al twee alternatieve data voor invoering: 1 april en 1 juli 2022. Dat zal vast die laatste worden.

Het betekent extra kosten voor gemeenten. Software-licenties en voorbereidingsprogramma’s lopen langer door. En de gemeenten die wel klaar waren voor de nieuwe wet worden opnieuw veroordeeld tot frustrerend wachten. Ondertussen is het spannend wat er de komende maanden bij de Haagse coalitievorming staat te gebeuren.

SP en GroenLinks zijn principieel tegenstander van de wet. Wat gebeurt er als zij als in de onvoorspelbare Haagse dynamiek als regeringspartij in beeld komen? Ook onder middenpartijen is snelle invoering van de Omgevingswet niet langer heilig. Een ding is zeker: eenvoudig beter, zoals de wet beoogt, wordt het voorlopig niet. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Willem Kroon (Medewerker uitvoering beheer en onderhoud) op
Gewoon starten met de OW. Steeds worden er weer veranderingen doorgevoerd die alles ophouden. Wet met die tig kleine wetjes en maak er een grote Omgevingswet van. Het duurt allemaal veel te lang.
Door Jan op
Gewoon kappen met die Omgevingswet! Dit wordt een drama. Dat is al aangetoond in Nieuw Zeeland met een vergelijkbare wet. En waarom zou er nergens in Europa zo'n wet zijn? Daar zijn ze niet zo gek als in Nederland.
Door Teunis (medewerker bwt) op
Ik maak me grote, grote zorgen over de komende tijd en de invoering, nu al stokt alles bij gemeentes vanaf het vooroverleg bouwen. Nergens is een gemeente die aangeeft het werk op z'n boerenfluitjes' te kunnen doen. Processen lopen niet meer en de ergernis wordt groter en groter. Er zijn voorbeelden van gemeenten die geen vooroverleg meer doen (onder de ondergrens wat mij betreft) Het is roepen in de woestijn. Maar zo meteen de Ow en de Wkb erbij en alles loopt vast. Den Haag word wakker!! Laten we eerst weer de reguliere stromen werk goed verzetten en dan bedenk maar weer wat nieuws. Ik ben niet zo van de noodkreten, maar dit voelt onderhand wel zo.
Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
De omgevingswet is een gedrocht: alles wordt aan alles gekoppeld. Ruimtelijke aspecten aan sociale aspecten en ook nog even wat milieu er bij. Kortom Nederland wordt vastgelegd in één vergunning. Hoeveel Omzigtjes hebben we straks nodig om te zien dat dit nooit gaat werken en heel veel schade gaat berokkenen. Ook aan goedwillende en volkomen onschuldige burgers. Dit soort volkomen onbegrijpelijke en onuitvoerbare wetten duwt burgers alleen maar verder weg van de overheid en het verminderd de acceptatie van regelgeving. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Maar de arrogantie in het Haagse Bestuur is inmiddels zo groot dat criticasters moeten worden "gesensibiliseerd" om vooral maar niet het eigen falen te hoeven te erkennen.