of 59345 LinkedIn

Handhaving moet beter

Boudewijn Warbroek Reageer
Door toedoen van de Eerste Kamer lijkt de verplichting van regionale omgevingsdiensten van tafel. Veel gemeenten en ook de VNG halen opgelucht adem. Maar hiermee is de discussie over de kwaliteit van de handhaving nog lang niet beslecht.

Een commissie onder leiding van PvdA’er Jan Mans, oud-burgemeester van Enschede, hield eerder dit haar het handhavingsstelsel van de vrom-regelgeving tegen het licht.

 

De conclusies logen er niet om: de handhaving is danig versnipperd en schiet mede daardoor ernstig tekort. Meer dan vijfhonderd instanties houden zich met handhaving bezig. Bedrijven klagen over gebrekkige deskundigheid bij inspecteurs.

 

Mans bepleit de verplichte invoering van regionale omgevingsdiensten, een advies dat onmiddellijk is omarmd door zijn partijgenote minister Cramer. Maar het draagvlak voor de aanbevelingen van Mans blijkt gering. Niet alleen bestuurlijk, ook ambtelijk is er verzet.

 

De vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland stuurde vorige week nog een brief naar Cramer waarin onder meer staat dat ‘wij ons volstrekt niet herkennen in de analyses van de Commissie Mans en de conclusies die deze – en vervolgens ook u – daaraan lijkt te verbinden’.

 

De discussie over de voorgestelde oplossingen om de kwaliteit van de handhaving te verbeteren, wordt ongetwijfeld vertroebeld door de vrees bij betrokkenen dat zij macht en bevoegdheden kwijtraken. Maar zonder draagvlak is het nu eenmaal moeilijk werken, en daarom moeten andere wegen worden bedacht dan tot nu toe in beeld zijn geweest.

 

Een systeem van certificering, zoals eerder is geopperd vanuit de kring van milieuwethouders van 100.000-Plusgemeenten, kan in dit verband zeker het overwegen waard zijn. Een gemeente die haar handhaving op orde heeft, krijgt een certificaat. Wie niet aan de vereisten voldoet, kan alsnog worden verplicht tot deelname aan een goed toegeruste regionale dienst.

 

Op die manier hoeven de goeden niet onder de kwaden te lijden, en kan toch het gewenste resultaat worden bereikt.

 

Boudewijn Warbroek

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.