Dealen met gasklevers
Ruim twee jaar werkte Purmerend aan het aardgasvrij maken van vijfennegentig jarenzestigwoningen in de wijk Overwhere. Alles trok de gemeente uit de kast. De programmacoördinator betrok met zijn staf een modelwoning in de wijk. De installatie van de warmte-set kregen de huiseigenaren in het kader van het Programma aardgasvrije wijken volledig vergoed (tot de inductiepannen aan toe). Ook de overige aanpassingen in de woningen coördineerde en betaalde de gemeente.
Er bleef voor de bewoners ogenschijnlijk geen enkel argument tot weigering over. Toch wilden zes van hen hun vertrouwde gas niet opgeven. Voor deze ‘gasklevers’ moet in Overwhere nu alsnog een nieuw gasnet-light worden aangelegd. De kosten van een paar ton komen voor rekening van de gemeenschap.
Het geeft de inspanning aan die een gemeente zich moet getroosten bij het aardgasvrij maken van een wijk. Zeker zolang het vereiste instrumentarium ontbreekt. Een aanpassing van de Warmtewet, die een eind maakt aan ieders recht op gas, wordt niet voor medio 2021 voorzien. Of is er nu toch reden voor hoop: het artikel 7ag in de Crisis- en Herstelwet. Het stelt de gemeente Utrecht als eerste in staat om via een Algemene Maatregel van Bestuur de bewoners van 4.400 woningen in de wijk Overvecht te dwingen hun gas te verruilen voor het stedelijke warmtenet. De verwarming van hun huizen betrokken ze er al van. Alleen hun keukengas verandert in een elektrische inductieplaat. Utrecht betaalt de kosten.
Een verandering van niks, op de keper beschouwd. En niet voor 2024 voorzien. Toch is het verzet niet van de lucht. Kijk eens onder de hashtag ‘gasklever’ op twitter. Bij een gemeente die zijn burgers tot iets dwingt, gaan bij sommigen nu eenmaal meteen de nekharen overeind. Het is een sentiment dat zich niet via een aanpassing van wetten laat bedwingen. Het vraagt om uitgebreider instrumentarium: royale middelen om wijkbewoners te betrekken in de transitie en – bovenal – een rijksoverheid die zich publiekelijk sterk maakt voor pionierende gemeenten.
Anders blijft het met de energietransitie modderen in plaats van meters maken.
Reactie op dit bericht
Wel een mooi gebaar dat zelfs de inductiepannen (https://chefcheck.nl/beste-inductie-pannen/ voor degene die ze nog zoeken) werden vergoed door de gemeente :).