of 59794 LinkedIn

Windowdressing en lege winkels

Assen heeft gekozen voor de periferie en laat de binnenstad op haar beloop. De toegezegde 6 miljoen euro mits outlet er komt, is water naar de zee dragen. Men mag dromen over en kiezen voor periferie en binnenstad, maar hoe lang houd je jezelf voor de gek? Als je een motie met elf lekker klinkende randvoorwaarden nodig hebt, zegt dat genoeg. Wie niet kiest, verliest.

De raad van Assen heeft met 19 tegen 14 stemmen ingestemd met de komst van een perifere outlet van 20.000 m2. De feiten spreken voor zich. De leegstand in het centrum is al 18% en kent landelijk de afgelopen de sterkste stijging, het huidig college geeft al aan dat er in verleden teveel is gebouwd en in de regio staat 240.000 m2 leeg. Dat zijn 12 outlets en helaas ziet de toekomst van V&D en ik vrees voor meer ketens er somber uit.


Gezond verstand is ver te zoeken om nu in zwaar overbewinkelde regio met krimp te gaan voor een perifere outlet. Ergste is nu dat de raad een zogenaamd stoere motie heeft aangenomen met nota bene 11 randvoorwaarden. Het is een soort gaat-u-maar-rustig-slapen, met-de-binnenstad-komt-alles-goedmotie. De ontwikkelaar speelt het spel mee en zegt: "Pittige voorwaarden, zeg".


Het gaat in de motie naast 9 outlethumorpunten eigenlijk alleen om het feit dat de outlet elke zondag alleen tussen 12-18 open mag. De ChristenUnie moest toch iets doen om te verbloemen dat ze de eigen uitspraak in het verkiezingsprogramma -tegen weidewinkels - is vergeten. Punt is nu dat ondernemers van de binnenstad helemaal over de kling worden gejaagd want ze moeten nu wel elke zondag open.


Als de meerderheid van de raadsleden flink was geweest hadden ze afgesproken dat voor de FOC hetzelfde parkeerregime geldt als de binnenstad. Als uitsmijter gaf de ontwikkelaar in de pers ook nog aan dat een binnenstad zonder outlet weinig meer is, terwijl hij van de raad moet zorgen voor synergie met de ondernemers in de binnenstad.


En dan word ik weggezet als een doemdenker als ik puur wijs op de objectieve leegstandsfeiten, lokaal en regionaal. De binnenstad van Assen heeft met aanwezige cultuur, erfgoed, water, groen en samenwerking van betrokkenen genoeg potentie, maar dan moet je echt kiezen voor je binnenstad. Het is het goed recht van de raad om dat niet te doen, maar kom dan niet met een vage motie. Lege winkels hebben namelijk niets aan window dressing.


Lees hier de andere columns van Cees-Jan Pen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Cor Vos (Afdelingshoofd bestuurlijke en juridische zaken) op
Wat echt humor is, is dat een of andere VVD-stagiair nu twittert dat de GL-fractie in Assen tegen versterking van de binnenstad is omdat ze tegen die voorgekookte 'stoere' motie hebben gestemd. Echt, met deze liberale vrienden hebben de ondernemers in de Asser binnenstad geen vijanden meer nodig.