of 59123 LinkedIn

Gewoon gezond

De middelbare school van mijn kinderen is de eerste school in de regio met een gezonde kantine. Heel goed. Ik ben helemaal voor. Gefeliciteerd met dit succes.

Het is denk ik al meer dan vier jaar geleden dat ik op uitnodiging van de school als ouder aanwezig was om met docenten, leerlingen, ouders en een ingehuurd bureau over de schoolkantine te praten. Het moest beter. Dat vonden we allemaal, inclusief de leerlingen. Ook zij vonden het gek dat op school alleen cola te krijgen was en geen gekoeld water. Wel een vette hap, geen gezonde broodjes.


Ik kon ze geen ongelijk geven en vroeg me af: “Als we het zo roerend met elkaar eens zijn, waarom zitten we hier dan nog te praten?” We zijn nu ruim vier jaar verder, dus u kunt zich voorstellen hoe dit bericht bij mij binnenkwam. Inderdaad. Wat een onmacht. Mijn kinderen waren eerder van school dan de kroketten uit de kantine.


’s Avonds zag ik een tweet van Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-Raad, voorbijkomen met de tekst “Nieuwe en gezonde scholen; laat u inspireren”. Zijn meegestuurde weeklog ging over de sector in transitie, meer maatwerk, ICT en het professionaliseren van docenten. Heel goed. Ik ben helemaal voor. Over gezonde scholen helaas geen woord. Wel over ouderraadpleging. Sorry Paul, maar ik ben al geweest. Nu blijkt ook nog uit het rapport van de Algemene Rekenkamer dat wettelijke regels rond onderwijshuisvesting niet worden gehandhaafd. Ook daar geen adequaat optreden.

 

Daarom een adviesje voor ouders. Houdt uw kinderen thuis; de lucht is beter, de wc’s schoner, het eten gezonder en ICT vaak voldoende voorhanden. Ook voor de moderne docent een hele fijne omgeving. Niks geks aan. Gewoon thuis. Gewoon gezond, zonder vignet bij de deur.

 

Lees hier de andere columns van Ingrid de Moel

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Scholing op scholen zoals dat ooit bedoeld was; nog meer vervreemding door thuis op afstand scholing te krijgen; geen correctiemogelijkheid omdat beide ouders aan het werk zijn.
Nee, waarom niet iets compleet "out of the box"; Op uur en tijd uit je nest (structuur is belangrijk!), je schooluniform aan (geen afleiding door hip en niet hip!), een goed ontbijt met de eigen klas op school met elkaar (verbindend en hiermee voorkom je dat kinderen zonder eten naar school gaan), daarna naar de klas waar je wordt onderwezen (de focus op de inhoud van de leerling!), samen met de onderwijzer naar een gezonde lunch in de kantine met je klas (verbindend en goed voorbeeld!) en daarna wederom tot aan eindtijd focus op ontwikkeling. Hiermee hoeven ouders zich niet druk te maken over hun eigen leven en baan, is er structuur, minder stress, duidelijkheid en geen vraag waar ze uithangen. Want je kunt je toch afvragen waarom er bij vacatures (met echte inhoud!) toch steeds meer gevraagd wordt om het universitair en HBO-diploma oude stijl, dat zegt iets over de breedte van opleiding en discipline. Een Master, blijkt uit de praktijk niet echt een garantie op kwaliteit...(3 sollicitanten verder...; uiteindelijk een goeie ouderwetse vijftiger aangenomen)!
En na hun diploma en dat beetje ontwikkeling dat we hebben mee kunnen geven, sturen we ze de weide - te ontdekken - wereld in; wat zou onze toekomst er in een keer prettiger uitzien!
Door Hjhoogland (Ouder en oud bestuurder PO) op
Wat kun je dit goed begrijpen.... Soms zou je willen dat onderwijs ook gewoon ondernemer zou mogen zijn.....

ehhhhh dat zijn ze toch!?!? ;-)