of 64707 LinkedIn

Een droomjaar

2020 begon voor mij met een droom. Een droom waarin ik gelijktijdig werk maak van circulair bouwen én klimaatadaptatie. Met een integrale oplossing waarmee ik grijs combineer met groen en blauw. Waarbij ik zowel bijdraag aan het oplossen van het plasticafvalprobleem als klimaatverandering help bestrijden. Het jaar is voorbij, de droom ook. Want die wordt in 2021 werkelijkheid.

Het leuke van dromen is dat er geen beperkingen zijn. Er komt niemand langs die je uitlegt waarom je niet kunt vliegen door simpelweg je armen te spreiden. In je droom is alles mogelijk. De praktijk is meestal weerbarstiger. Het realiseren van je droom is soms een intensief leertraject. En hoe meer je leert, hoe meer je beseft wat je allemaal nog niet weet. Simpele wensen blijken in de praktijk een stuk lastiger door fysieke, technische of wettelijke beperkingen. Maar door vanuit een integrale visie samen te werken, vind je vanzelf een oplossing. En net als je denkt klaar te zijn, ontdek je hoe het allemaal nóg beter kan.

 

Mijn droom? Ik wil lokaal afvalplastic omtoveren in grote bouwblokken, die hol maken en vullen met grond en planten. Groene duplo voor volwassenen, zeg maar. Iedere nieuw te bouwen muur wordt automatisch een aantrekkelijke groene wand. Een levende muur die hittestress en wateroverlast vermindert, goed is voor de biodiversiteit en bovendien CO2 opslaat. Een simpel idee, maar dan komen de vragen: hoe sterk zijn de blokken en hoe stapel je ze op tot een zelfdragende muur? Welk substraat biedt planten de beste voeding en hoe zorg je ervoor dat de voedingsbodem rijk blijft? Welke planten groeien goed in een verticale muur en hoe reageren ze op zon, wind en droogte? En hoe slaan we zoveel mogelijk regenwater op en overbruggen we droge perioden?

 

Allemaal deelvragen die roepen om antwoorden. En gelukkig zijn die er, want in je directe netwerk zit vaak meer expertise dan je beseft. Voor je het weet werk je samen met andere bevlogen dromers uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid. En verleg je letterlijk grenzen door met de oosterburen samen te innoveren. Het is verbluffend om te ontdekken hoe graag mensen willen pionieren. En hoe zeer ze bereid zijn om kun kennis en vaardigheden te delen, om als groep samen te werken aan impact. Om te denken in kansen in plaats van in beperkingen. En voor je het weet verandert je droom in een project waarvan iedereen energie krijgt.

 

Inmiddels kunnen we de eerste oplossingen in de praktijk testen. Met proefopstellingen op diverse innovatielocaties, waarbij studenten metingen verrichten. Want we willen onze droom met cijfers onderbouwen. Hoeveel CO2 slaan we op in planten en substraat? Hoeveel regenwater bufferen we via de regenpijp in de blokken? Hoeveel verkoeling biedt een groene muur de directe omgeving? Hoeveel fijnstof vangen we af en hoeveel geluid dempen we? Allemaal vragen die we in het nieuwe jaar gaan beantwoorden. Voor mij is het jaar van het dromen voorbij. In 2021 volgen de daden. Dat het voor iedereen een knettergroen en inspirerend jaar mag worden!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door w free op
Gelukkig is, ondanks corona, toch ook dit jaar nog een heleboel van de grond gekomen. En dat is hard nodig want we stevenen temidden van deze coronacrisis op de volgende af: een klimaatcrisis. Ik ben erg blij dat er ondanks ziekte en verlies, ondanks economische malaise en slechte voorspellingen ook voortgang is. op circulair bouwen, op duurzaamheid, op een ommekeer in ons denken. Dank Rene voor dit positieve bericht!
Door drs. E. Nabled op
Ja René, fijn droomjaar met al die Covid 19 doden en zieken, bedrijven, ondernemers, studenten, starters enzovoorts, enzovoorts die er keihard aan kapot gaan. Maar niet getreurd: we gaan met u met groene duplo spelen.
Opeens is duidelijk dat er geen plek meer is voor verwarde mensen.