of 63000 LinkedIn

Drie tips om je relatie te pimpen

Het loopt al jaren niet lekker binnen jullie relatie. Aan goede wil geen gebrek, maar de vonken spatten er bepaald niet van af. Hoewel: de laatste tijd knettert het regelmatig en blijft het niet bij verbaal geweld. 

Misschien is het tijd om samen eens in relatietherapie te gaan. Mag ik jou alvast drie praktische tips meegeven om de relatie met je inwoners een beetje te pimpen? Want als goede partners vergroen je je gemeente een stuk sneller.

 

Regelmatig klaag je bij de koffieautomaat over een gebrek aan draagvlak binnen jullie relatie. Maar eigenlijk is je partner gewoon klaar met jouw fratsen. En zeg nou zelf: zo vreemd is dat niet. Je zegt dingen waar menig mens geen touw aan vast kan knopen en je behandelt je wederhelft als een nummer. En is het waar dat je op het ‘moment suprême’ ineens spoorloos bent?

 

Verduurzaming legt steeds pijnlijker het fragiele karakter van de relatie tussen ‘de gemeente’ en ‘de burger’ bloot. Frictie zit soms in kleine dingen. Neem nou het verhaal van Amir die enthousiast een duurzame subsidie aanvraagt. Na vier weken ontvangt hij een brief van de gemeente dat zijn aanvraag ‘valt onder de omschrijving van artikel 1 onder d sub i van afdeling 10 van hoofdstuk 5 van de verordening’. Dit is een letterlijk citaat. WTF!, denkt Amir. Hoe beroerd kan je goed nieuws brengen? Moeilijke taal, soms veroorzaakt door beroepsdeformatie, maar ook gebezigd om dingen te verbloemen, is de bron van veel ergernis. Daarom als eerste relatietip: wees duidelijk naar elkaar.

 

Je partner is bovendien geen nummer en laat zich niet in een ambtelijk hokje proppen. Ik snap best dat je door automatisering en managers met excelfetisjisme gedwongen wordt om alles conform de procedure af te handelen. Maar neem nou die VvE van 182 identieke garageboxen die haar complex met ondersteuning van een subsidie wil verduurzamen. De gemeente verlangt dat zij de aanvraag in 182-voud indient. Iedere box-eigenaar moet dezelfde vier formulieren invullen, want dat … is … nou … eenmaal …de … procedure. En weg is het enthousiasme. Als situaties vragen om maatwerk, denk dan actief mee. Leg niet uit waarom iets niet kan, maar kijk samen hoe het wél kan. Dus tip nummer twee: behandel je partner niet als een nummer.

 

Tot slot ben je als gemeente meester in de coïtus interruptus. Ja, écht! Je organiseert de meest romantische avond: kasteeldecor, candlelight dinner, een prachtige suite. Het is bijna middernacht, je gaat nog even een fles Bollinger Extra brut halen en … weg ben je. Je voegt de daad niet bij het woord. Participatieworkshop, ontbijtbrainstorm en co-creatiesessies: het klinkt allemaal veelbelovend. Maar zodra het concreet wordt staat je partner er helemaal alleen voor. Hier worstel je duidelijk met je rol: te veel betrokkenheid is verdacht en zo blijf je liever hangen in praten, praten en nog eens praten. Mijn laatste tip: praat wat minder en doe wat meer.

 

Haal het maximale uit je relatie en leef nog lang, gelukkig én duurzaam samen!

 

René Notenbomer 

Lees hier meer columns van René Notenbomer 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.