of 65101 LinkedIn

Biomassacentrale op het Malieveld

Kijk, dat lijkt me nou geweldig: practice what your preach. Het rijk reserveert ruim 11 miljard euro voor biomassacentrales, dan moet er toch minimaal één in hartje Den Haag komen te staan.

Gewoon om de voorbeeldfunctie van de rijksoverheid te onderstrepen. Een deal met RWE voor de aanvoer van extra houtpellets van versnipperde Amerikaanse bomen is vast snel gemaakt. Want voor het douceurtje van 2,6 miljard subsidie mag je tenslotte ook wat terug verwachten. De Haagse politiek is voortaan nog meer in nevelen gehuld door greenwashing: een delicate mix van feiten en fabels. Een vleugje fijnstof en stikstof, aangevuld met de uitstoot van de biomassacentrale. Zo mooi kan duurzaamheid zijn.

 

Nu het Malieveld is verworden tot dé plek voor milieuprotest, lijkt me dat de aangewezen locatie om duurzame stokpaardjes te demonstreren. Te beginnen met biomassa. Een heerlijk politiek begrip, want het kan van alles betekenen. Van keurig groengas uit ‘organische natte fractie’ tot het wereldwijd versneld kappen, versnipperen en transporteren van bossen. En dat laatste vrees ik. Want als je de honingpot vult met 11,4 miljard euro, dan is het niet alleen Winnie de Poeh die langskomt, maar ook sluwe ondernemers met klassieke businessmodellen.

 

En zo varen er straks talloze schepen over de hele aardbol, vol met versnipperde bomen, met kapitein RWE aan het roer. Voor bijna drie miljard euro subsidie kan je immers heel wat boten aftanken met zwaar vervuilende scheepsdiesel. Shit happens.

 

Biomassa is een verhaal met vele nuances. Er zijn diepgroene, lichtgrijze en inktzwarte voorbeelden. Wie heilig gelooft dat dé biomassacentrale per definitie bijdraagt aan een beter milieu, is op zijn zachtst gezegd naïef. Biomassa heeft een lage energiedichtheid en concurreert keihard met onze voedselketen en de natuur. We verstoken de biomassa bovendien in een veel hoger tempo dan de aanwas.

 

Hoe gaat jouw gemeente om met de opmars van de biomassacentrale? Is het niet raar dat particuliere houtstook ontmoedigd wordt, terwijl energiereuzen gelijktijdig miljarden subsidies krijgen om bossen van elders in onze ovens te verbranden? Veel geld gaat in rook op: meer CO2, minder bomen. Los van het feitengevecht over de groenfactor van de oplossing: de biomassacentrale voelt gewoon niet goed. Hij vreet bomen en komt vieze rook uit. Knappe wethouder die inwoners kan overtuigen dat dit écht goed is voor het milieu. Ik zie de mensen al in de rij staan voor kapvergunningen en houtkachels.

 

En stel nu dat die biomassacentrale precies in jouw achtertuin komt. Er zijn vele honderden gepland, dus komt er vast ook wel een in jouw gemeente. Daar waar ik al kwade buren op mijn dak krijg als ik op een mistige novemberdag twee houtblokjes op het vuur gooi, moet de impact van industrial sized stookovens enorm zijn. De eerste stookchef die beweert dat er louter schone lucht uit die schoorsteenpijp stroomt, druk ik graag eens een uurtje met zijn neus in de pijp. Dan ziet hij ongetwijfeld diepgroen.

 

Kappen is niet groen. We moeten juist kappen met de onzin. Ik zou als gemeente zeer kritisch kijken naar de samenstelling, herkomst en het transport van de biomassa. Verdiep je in de milieueffecten en luister naar inwoners met klachten. Als je er dan nog steeds heilig in gelooft, plaats er dan alsjeblief een in je eigen achtertuin. Of nog beter: op het Malieveld. Het liefst een flinke jongen met een lekker korte schoorsteen. Er zijn vast nog wel een paar boeren, bouwvakkers en andere boze Nederlanders die mee willen helpen. Laat onze visionaire leiders per direct maximaal genieten van hun eigen greenwashing! 


René Notenbomer

Lees hier meer columns van René Notenbomer 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Steef (Verontruste burger) op
Beste René,
Mooi artikel, 100% mee eens en goed verwoord!
Ik ben me kapot geschrokken toen ik er achter kwam dat men in zogenaamd 'beschaafd' Nederland versneld onze mooie bossen kappen ('oogsten' noemen de harteloze ambtenaren dit) zogenaamd uit naam van Natura2000 voor een paar zandhagedissen, maar in werkelijkheid om onze levende gezonde bomen (die CO2 opslaan) te verbranden voor git-zwarte stroom! Ze zijn knettergek en dit schandaal zou nu genoeg moeten zijn om dit leugenachtige narrenkabinet niet alleen te ontslaan maar ook strafrechterlijk te vervolgen voor het bewust in gevaar brengen van de volksgezondheid en criminele natuurvernietiging in en buiten Nederland!
Door Nic op
Ik sta helemaal achter je.