of 64707 LinkedIn

Opinie

 • Energietransitie: gaan we wachten of pakken we door?

  Het Economisch Instituut voor de Bouw houdt de gemoederen flink bezig. De organisatie onderzocht twintig  proeftuinwijken die met subsidie van het rijk pionieren in de wijkaanpak om woningen in Nederland aardgasvrij te krijgen. De conclusie: huizen van het gas halen is complexer dan gedacht en kost gemiddeld 40.000 euro.

 • De Omgevingswet is even slikken voor juristen

  Mijn vorige column had de titel: ‘De Omgevingswet komt eraan. Echt!’ Achteraf had ik beter een vraagteken kunnen zetten. Er is paniek uitgebroken: eerst bij de Eerste Kamer en daarna ook bij de Tweede Kamer. Een aantal wethouders ziet het niet zitten. Enkele advocaten en hoogleraren waarschuwen voor grote rampspoed. 

 • Afval van de bovenste plank

  Onlangs is het Nationaal Platform Plastics Recycling opgericht, met als doel de versnelling van innovatie en publiek-private samenwerking op het gebied van plastics recycling. Men kijkt dan naar de sleuteltechnologie voor het aanpakken van plastic afval.

 • Verlos ons na de tegels van de houten kerststal

  Ben ik de enige die met toenemende bezorgdheid de weersvoorspellingen volgt? Waarbij ik me afvraag wanneer het droge seizoen dit jaar toeslaat? Nu de wintermoesson ten einde loopt, tekenen de weermannen (m/v) steeds minder neerslag in.

 • Typisch Nederlands

  Als je het eenmaal hebt gezien, gaat het niet meer van je netvlies af. In gemeenten die op typische Nederlandse veen- en kleigrond liggen, verzakken wegen, gebouwen en rioleringen.

 • Duurzaam rendement

  Een groep Amsterdamse ambtenaren zette het ABP onlangs in een schrijven onder druk om sneller uit fossiele brandstoffen te stappen. Het ABP heeft duurzame ambities gesteld, maar de Amsterdammers willen daarin meer snelheid zien. De reacties op dergelijke oproepen lijken cynische reflexen.

 • Op naar 100 procent recyclebaar afval

  Het inzameling van recyclebaar afval loopt op zich goed. Bij glas, oud papier en karton wordt 86 procent ingezameld. Hout ligt ook op de goede richting met 77 procent en bij kunststoffen (52 procent) scoren we eveneens boven het Europese gemiddelde. Mooie getallen, maar als we echt 100 procent circulair willen worden, zullen die getallen toch nog hoger moeten. Dat 14 procent van het glas en oud papier niet op de juiste plek terechtkomt, komt neer op ongeveer één van elke 7 kilo’s.

 • Zonder bezieling is nuttig waardeloos

  Voor wie kan teren op een jeugd vol vakanties in eigen land, leest Het landschap, de mensen van Auke van der Woud als een feest van herkenning. De kilometers fietspad die onder mij door gleden, de oudheidkamers vol verroest landbouwmaterieel, het oerdorp Orvelte en het Woudagemaal: alle educatieve uitstapjes uit mijn jeugd staan in het boek. En zo zal iedereen zijn eigen herkenningspunten aantreffen. Het lijdt dan ook geen twijfel waar het boek over gaat: over ons landschap. Dus wij zijn het.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu