of 59162 LinkedIn

Opinie

 • Samen stad maken met nieuwkomers

  Eind januari bracht de Algemene Rekenkamer een rapport uit waaruit blijkt dat slechts eenderde van de statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) tijdig slaagt voor het inburgeringsexamen of een baan vindt. De slechte integratiecijfers volgen op die uit eerdere studies, van onder meer de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De G4 eist inmiddels de regie op de inburgering terug. Met de aftrap van de serie Eat&Meet: New Residents in Rotterdam willen we de regie neerleggen bij de partijen die met hun voeten in de modder staan en nieuwe kansen creëren voor de stad.

 • Frustrerend onderwijsvastgoed

  Afgelopen maand heb ik een rondje Nederland gemaakt; vier regiobijeenkomsten over professioneel vastgoedmanagement bij gemeenten en scholen. Leuk om te doen, aardige mensen.

 • Een nieuwe economie met meer gevoel voor ‘commons'

  Philips, Unilever, Ahold, Shell en Friesland Campina willen dat bedrijven, politiek en burgers zich gezamenlijk scharen achter een positiever zelfbeeld van de Nederlandse economie. Dit zou kunnen leiden tot meer economische groei. Ik roep hen op om vooral de verbinding aan te gaan met de micronationals in Nederland waardoor we echt een nieuwe economie kunnen krijgen die meer gericht is op de commons.

 • Trumpisme

  Onlangs deed ik mee met een diner van 50 bestuurders. Na binnenkomst kwam direct Donald Trump ter sprake: zijn ondemocratische aanpak, zijn oorlog met journalisten, zijn alternatieve feiten en zijn ‘neprechters’. Diverse bestuurders spraken hun afschuw en zorgen uit.

 • Een rondje schaakboksen met de Roadmap Next Economy

  De opkomst was groot bij de bijeenkomst van de #roadmapnexteconomy van de Metropoolregio Rotterdam - Den Haag afgelopen vrijdag. Onder leiding van Jan Rotmans werden twee belangrijke onderwerpen behandeld. Jeremy Rifkin leidde ons in full speed door zijn derde industriële revolutie en de Slowaakse Maroš Šefcovic (Vice-president EU) trapte af met een uiteenzetting waarin naar voren kwam dat de energietransitie toch echt vanuit Europa en dus Rotterdam gaat komen.

 • Van ‘swipen' naar radicaal anders denken en doen

  Afgelopen week las ik een stuk in The Guardian waarin duidelijk wordt dat een Tinder voor steden de stedelijke ontwikkeling inclusiever kan gaan maken. Nu deed ik op Binnenlands Bestuur ten tijde van het woonreferendum ook al eens een oproep om met hulp van dromen en Big Data onze collectieve wensen inzichtelijk te maken. Funda deed afgelopen week een poging door verzamelde big data (clicks en zoekresultaten) en dromen te analyseren en wat blijkt: kopers zoeken iets radicaals anders dan wat de markt op dit moment aanbiedt.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu