of 64707 LinkedIn

Opinie

 • Ga eerst naar buiten, en bepaal dan pas je agenda

  Bij gemeenten ligt veel op het bord: van de energietransitie tot klimaatadaptatie, en van vergrijzing tot de Omgevingswet, mobiliteit, aandacht voor kwetsbare groepen en sociale veiligheid. Hoe vlieg je, tegen de achtergrond van steeds verdere bezuinigingen, al die sociaal-maatschappelijke thema’s aan?

 • De Omgevingswet komt er snel aan. Echt

  2021: het laatste jaar voor de invoering van de Omgevingswet. Op 17 december ging het ontwerpKB voor de inwerkingtredingsdatum naar het parlement: het wordt echt 1 januari 2022. Het werk is volgens de minister nog niet helemaal af, alle partijen moeten zich dit jaar nog flink inspannen, maar de wetgeving en de landelijke voorziening DSO zijn klaar genoeg.

 • Goede voornemens tegen tunnelvisie op afvalbeleid

  In een uitzending van het NOS journaal (NOS website 12 december 2020), stelde men dat “Doorgeschoten overheidsbeleid leidt tot vervuiling in plastic afval”. Door het moeilijke maken van het weggooien van restafval zou het verleidelijk zijn om het restafval in de plastic zak te gooien, stelde het Afvalfonds, dat namens de producenten verantwoordelijk is voor recycling. En met te veel restafval in de plastic of PMD zak, wordt het afgekeurd en verwijdt de zak in de verbrandingsoven. 

 • Een droomjaar

  2020 begon voor mij met een droom. Een droom waarin ik gelijktijdig werk maak van circulair bouwen én klimaatadaptatie. Met een integrale oplossing waarmee ik grijs combineer met groen en blauw. Waarbij ik zowel bijdraag aan het oplossen van het plasticafvalprobleem als klimaatverandering help bestrijden. Het jaar is voorbij, de droom ook. Want die wordt in 2021 werkelijkheid.

 • Een Vlaamse Omgevingswet

  De Vlaamse Ruimtelijke Planners (VRP) organiseerden op 19 en 20 november  de Werelddag voor de Stedenbouw 2020. Ook Vlaanderen moet omgaan met klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, verkeerscongestie, luchtverontreiniging en te weinig groen. Vooral de lokale overheden zijn aan zet.

 • Prestatieafspraken in het sociaal domein

  Wonen en het sociaal domein zijn nauw verbonden, daar schreef ik eerder over. Coördinatie van beleid en aanpak is belangrijk voor efficiënte aanpak van maatschappelijke problematiek. Die noodzaak wordt ook in de zorg onderkend blijkens een recent rapport. Kan het sociaal domein van het woondomein leren?

 • Amerikaanse verkiezingen voor eenheid

  Tsjonge jonge, hoe heeft het in de VS zover kunnen komen? Hoe heeft het kunnen gebeuren dat een volk zo tegenover elkaar is komen te staan? De verdeeldheid van het ene land, zorgde afgelopen week voor verbroedering in ons land.

 • IJskoude klimaatkillers

  Nee, dat kan niet waar zijn. Er moet een rekenfout in de software zitten. Want door het bijvullen van de airco met een litertje koudemiddel verdubbelt mijn CO2-footprint. Snel de rekenmeesters en software-engineers erbij halen. 

 • Het juiste antwoord op de informatiebubbel

  In het VNG-magazine van 11 september signaleert politicoloog André Krouwel een donkere coalitie van samenzweringsgelovigen, anti-vaccinatiepropagandisten, G5-wantrouwers, radicaal-rechtse activisten, antisemieten en klimaatontkenners. Daardoor is een giftige mix ontstaan van populisme en samenzweringsgeloof.

 • Eigen stroom eerst?

  Wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon kon er wel om lachen dat hij in Zondag met Lubach genadeloos te kakken werd gezet. De stroom die door honderd windmolens in de Wieringenmeer wordt opgewekt, gaat namelijk niet naar de woningen in de gemeente, ­zoals eerder beloofd.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu