of 63561 LinkedIn

Opinie

 • Zitten gemeenten de groene burger dwars?

  In aanloop naar de Duurzame 100 van dit jaar informeerde dagblad Trouw bij 225 burgerinitiatieven naar hun waardering van de gemeente. De antwoorden? Hoop op meer ondersteuning, maar ook frustratie over achterblijvende inspanningen van gemeenten.

 • Stad mag een tikje inclusiever

  In september 2020 bracht de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur een advies uit met als titel ‘Toegang tot de stad’. Het mooie aan het advies-rapport is dat de Raad het vraagstuk oppakt vanuit het perspectief van de inclusieve samenleving.

 • Weg met de regisseurs

  In een vorig leven schreef ik over theater. Geregeld mocht ik als interviewer aanschuiven bij een regisseur die een paar weken voor de première midden in zijn artistieke impasse zat. Hoe ik ook doorvroeg, er kwam slechts gezwatel uit. 

 • Je krijgt niet wat je geeft

  Geven alleen is niet voldoende. Wil je als gemeente duurzame impact, dan moet je ook nemen. Zonder pijn in de burgerportemonnee delft vergroening in het ruwe democratische proces al snel het onderspit. Een kort verhaal over mijn mislukte poging om met forse steun van de gemeente 2.134 vierkante meter garageboxen te voorzien van een groen dak. Een verbaal slagveld met de nodige hittestress.

 • Afvalscheiding bij hoogbouw - het kan

  Afgelopen mei verscheen het rapport Verbetering afvalscheiding in de hoogbouw. Meer bronscheiding van gfe in steden door gedragsverandering voor het Uitvoeringsprogramma VANG Huishoudelijk Afval. Het vierjarig onderzoek wat tot het rapport heeft geleid, had tot doel om te kijken welke instrumenten werken en welke niet. Niet om maximaal effect te bereiken. 

 • Verrassende eenvoud

  Het prachtige interview in Sprank met Aedes bestuurder Hester van Buren trok onmiddellijk mijn aandacht. In dat interview signaleert Van Buren hoe de sociale huur het exclusieve domein lijkt te worden van kwetsbare mensen. 

 • Afval bestaat wél!

  ‘Afval bestaat niet’, claimen teksten op vuilniswagens, die het vervolgens naar de afvalverbrandingsinstallaties (AVI’s) te brengen. Daar wordt het verbrand, met opwekking van energie, en met de primaire doelstelling om het afval grotendeels te verwijderen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu