of 64231 LinkedIn

Opinie

 • Een Vlaamse Omgevingswet

  De Vlaamse Ruimtelijke Planners (VRP) organiseerden op 19 en 20 november  de Werelddag voor de Stedenbouw 2020. Ook Vlaanderen moet omgaan met klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, verkeerscongestie, luchtverontreiniging en te weinig groen. Vooral de lokale overheden zijn aan zet.

 • Prestatieafspraken in het sociaal domein

  Wonen en het sociaal domein zijn nauw verbonden, daar schreef ik eerder over. Coördinatie van beleid en aanpak is belangrijk voor efficiënte aanpak van maatschappelijke problematiek. Die noodzaak wordt ook in de zorg onderkend blijkens een recent rapport. Kan het sociaal domein van het woondomein leren?

 • Amerikaanse verkiezingen voor eenheid

  Tsjonge jonge, hoe heeft het in de VS zover kunnen komen? Hoe heeft het kunnen gebeuren dat een volk zo tegenover elkaar is komen te staan? De verdeeldheid van het ene land, zorgde afgelopen week voor verbroedering in ons land.

 • IJskoude klimaatkillers

  Nee, dat kan niet waar zijn. Er moet een rekenfout in de software zitten. Want door het bijvullen van de airco met een litertje koudemiddel verdubbelt mijn CO2-footprint. Snel de rekenmeesters en software-engineers erbij halen. 

 • Het juiste antwoord op de informatiebubbel

  In het VNG-magazine van 11 september signaleert politicoloog André Krouwel een donkere coalitie van samenzweringsgelovigen, anti-vaccinatiepropagandisten, G5-wantrouwers, radicaal-rechtse activisten, antisemieten en klimaatontkenners. Daardoor is een giftige mix ontstaan van populisme en samenzweringsgeloof.

 • Eigen stroom eerst?

  Wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon kon er wel om lachen dat hij in Zondag met Lubach genadeloos te kakken werd gezet. De stroom die door honderd windmolens in de Wieringenmeer wordt opgewekt, gaat namelijk niet naar de woningen in de gemeente, ­zoals eerder beloofd.

 • Zitten gemeenten de groene burger dwars?

  In aanloop naar de Duurzame 100 van dit jaar informeerde dagblad Trouw bij 225 burgerinitiatieven naar hun waardering van de gemeente. De antwoorden? Hoop op meer ondersteuning, maar ook frustratie over achterblijvende inspanningen van gemeenten.

 • Stad mag een tikje inclusiever

  In september 2020 bracht de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur een advies uit met als titel ‘Toegang tot de stad’. Het mooie aan het advies-rapport is dat de Raad het vraagstuk oppakt vanuit het perspectief van de inclusieve samenleving.

 • Weg met de regisseurs

  In een vorig leven schreef ik over theater. Geregeld mocht ik als interviewer aanschuiven bij een regisseur die een paar weken voor de première midden in zijn artistieke impasse zat. Hoe ik ook doorvroeg, er kwam slechts gezwatel uit. 

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu