of 64231 LinkedIn

Opinie

 • Verlos ons na de tegels van de houten kerststal

  Ben ik de enige die met toenemende bezorgdheid de weersvoorspellingen volgt? Waarbij ik me afvraag wanneer het droge seizoen dit jaar toeslaat? Nu de wintermoesson ten einde loopt, tekenen de weermannen (m/v) steeds minder neerslag in.

 • Typisch Nederlands

  Als je het eenmaal hebt gezien, gaat het niet meer van je netvlies af. In gemeenten die op typische Nederlandse veen- en kleigrond liggen, verzakken wegen, gebouwen en rioleringen.

 • Duurzaam rendement

  Een groep Amsterdamse ambtenaren zette het ABP onlangs in een schrijven onder druk om sneller uit fossiele brandstoffen te stappen. Het ABP heeft duurzame ambities gesteld, maar de Amsterdammers willen daarin meer snelheid zien. De reacties op dergelijke oproepen lijken cynische reflexen.

 • Op naar 100 procent recyclebaar afval

  Het inzameling van recyclebaar afval loopt op zich goed. Bij glas, oud papier en karton wordt 86 procent ingezameld. Hout ligt ook op de goede richting met 77 procent en bij kunststoffen (52 procent) scoren we eveneens boven het Europese gemiddelde. Mooie getallen, maar als we echt 100 procent circulair willen worden, zullen die getallen toch nog hoger moeten. Dat 14 procent van het glas en oud papier niet op de juiste plek terechtkomt, komt neer op ongeveer één van elke 7 kilo’s.

 • Zonder bezieling is nuttig waardeloos

  Voor wie kan teren op een jeugd vol vakanties in eigen land, leest Het landschap, de mensen van Auke van der Woud als een feest van herkenning. De kilometers fietspad die onder mij door gleden, de oudheidkamers vol verroest landbouwmaterieel, het oerdorp Orvelte en het Woudagemaal: alle educatieve uitstapjes uit mijn jeugd staan in het boek. En zo zal iedereen zijn eigen herkenningspunten aantreffen. Het lijdt dan ook geen twijfel waar het boek over gaat: over ons landschap. Dus wij zijn het.

 • Ga eerst naar buiten, en bepaal dan pas je agenda

  Bij gemeenten ligt veel op het bord: van de energietransitie tot klimaatadaptatie, en van vergrijzing tot de Omgevingswet, mobiliteit, aandacht voor kwetsbare groepen en sociale veiligheid. Hoe vlieg je, tegen de achtergrond van steeds verdere bezuinigingen, al die sociaal-maatschappelijke thema’s aan?

 • De Omgevingswet komt er snel aan. Echt

  2021: het laatste jaar voor de invoering van de Omgevingswet. Op 17 december ging het ontwerpKB voor de inwerkingtredingsdatum naar het parlement: het wordt echt 1 januari 2022. Het werk is volgens de minister nog niet helemaal af, alle partijen moeten zich dit jaar nog flink inspannen, maar de wetgeving en de landelijke voorziening DSO zijn klaar genoeg.

 • Goede voornemens tegen tunnelvisie op afvalbeleid

  In een uitzending van het NOS journaal (NOS website 12 december 2020), stelde men dat “Doorgeschoten overheidsbeleid leidt tot vervuiling in plastic afval”. Door het moeilijke maken van het weggooien van restafval zou het verleidelijk zijn om het restafval in de plastic zak te gooien, stelde het Afvalfonds, dat namens de producenten verantwoordelijk is voor recycling. En met te veel restafval in de plastic of PMD zak, wordt het afgekeurd en verwijdt de zak in de verbrandingsoven. 

 • Een droomjaar

  2020 begon voor mij met een droom. Een droom waarin ik gelijktijdig werk maak van circulair bouwen én klimaatadaptatie. Met een integrale oplossing waarmee ik grijs combineer met groen en blauw. Waarbij ik zowel bijdraag aan het oplossen van het plasticafvalprobleem als klimaatverandering help bestrijden. Het jaar is voorbij, de droom ook. Want die wordt in 2021 werkelijkheid.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu