of 64740 LinkedIn

Opinie

 • Geen controller die ons wakker schudde

  Het was best wel even schrikken, moet ik zeggen. Gemeentebegrotingen voldoen niet aan het Besluit Begroting en Verantwoording als het om vastgoed gaat. Dat bleek uit onderzoek van een financiële expert uit het Bouwstenen-netwerk. We dachten dat we goed bezig waren en toen kwam hij ineens met dit bericht op de proppen.

 • Houd die troep toch bij je

  Is het gemakzucht of een economische wetmatigheid? Afgedankt plastic slepen we graag naar andere plekken. Om het te verbranden, te storten of te laten verdwijnen. Opgeruimd staat netjes. Want kleinschalige regionale verwerking van plastic restafval loont immers niet. Toch?

 • Tegenwind

  NPO2 vertoonde onlangs de Human-documentaire Tegenwind. Het verdriet van de Veenkoloniën. Het leverde schrijnende beelden op van hoe de plaatsing van windturbines bij het Groningse dorp Meeden door rijk en provincie werd doorgedrukt.

 • Raadsleden hebben vaak geen idee van vastgoed

  Raadsleden vergaderen over de gemeentebegroting 2022 maar hebben vaak geen idee waarnaar te kijken als het om vastgoed gaat. Moet dat? Nee, natuurlijk niet. Maar maak je je druk om het uiteenvallen van de samenleving, de kwaliteit van het onderwijs, het klimaat of een ander maatschappelijk probleem, dan kan het verstandig zijn hier wel even naar te kijken.

 • Die ja-sticker wordt een hit

  Amsterdam en Utrecht gaan er al voor, de ja-sticker voor reclamedrukwerk. Je krijgt dan géén reclamedrukwerk meer tenzij je zelf een dergelijke sticker op de brievenbus plakt. In Amsterdam daalde de hoeveelheid reclamedrukwerk met de ja-sticker van 49 procent naar 19 procent en in Utrecht van 48 procent naar 11 procent.

 • Freude am Fahren

  Was het onvermoed masochisme of pure nieuwsgierigheid? Voor onze vakantie vervingen we onze benzineauto door een elektrische VW ID.3. Niet tanken, maar laden. En dat 1.350 kilometer lang, dwars door Duitsland en Oostenrijk. Gewapend met 5 laadpassen, 7 apps en een noodkabeltje gingen we op pad. Hoe zal het ons bevallen?

 • Upcycling van afval: verrassende lessen

  Momenteel werk ik aan het project ‘Upcycle your waste’. Doel hierbij is om reststromen van bedrijven op een hoger niveau te recyclen, dat wil zeggen: het materiaal op een betere manier te hergebruiken. Ook hergebruik van producten valt wat ons betreft hieronder. Er zijn, ook voor gemeenten, nuttige lessen. 

 • Burgerparticipatie: burger en gemeenteraad aan zet.

  Dit jaar heb ik veel bijeenkomsten gehouden voor gemeenteraden over de Omgevingswet. Altijd gingen de discussies over burgerparticipatie. Hoe kun je daar nu de raad aan zet laten en ook de burger? Hoe voorkom je dat er verkeerde verwachtingen ontstaan? Wat is de rol van de volksvertegenwoordiging nog als je aan burgerparticipatie doet?  

 • Verbeterpuntje: alle luiken open

  De scholen gaan weer open. Mondkapjes en anderhalve meter hoeven niet meer. Het enige advies is nog ventileren. Dat betekent voor veel scholen deuren en ramen open, want de mechanische ventilatie is in veel scholen nog lang niet op orde. Het ziet er ook niet naar uit dat dat voor de winter wel het geval is. Dit ondanks de miljoenen die het kabinet hiervoor heeft vrijgemaakt.

 • Leren van rivieren

  ‘Een oorlog zonder bommen.’ Zo omschreef een inwoonster van Ahrweiler de modderstroom die haar Duitse dorp verwoestte. In België speelden zich bij Luik vergelijkbare taferelen af. En ja, ook bij ons leidden de langdurige zomerregens zeker in Zuid-Limburg tot grote schade en veel persoonlijk leed.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu