Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ecologische Autoriteit toetst natuurplannen provincies

Vanaf 19 september gaat de onafhankelijke Ecologische Autoriteit natuurplannen van provincies beoordelen op inhoud en onderbouwing.

ANP
10 september 2022
Natuur-Overijssel-shutterstock-1506837071.jpg
Shutterstock

Het kabinet heeft een onafhankelijke organisatie ingesteld die gaat kijken naar de plannen die provincies gaan opstellen voor hun landelijk gebied. Deze Ecologische Autoriteit begint op 19 september en zal de plannen beoordelen op inhoud en kijken of bij de onderbouwing de juiste informatie is gebruikt. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het van groot belang is dat de onderbouwing van besluiten aansluit bij de wetenschappelijke kennis en inzichten.

Onafhankelijk

De provincies moeten plannen maken om te komen tot een verbetering van de natuur, water- en bodemkwaliteit. De komst van zo'n autoriteit, waarin deskundigen zitten op het gebied van ecologie, was al aangekondigd in het coalitieakkoord. Aanleiding voor de instelling is een advies daterend van 2019 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat het noodzakelijk vond om een wettelijk geborgde wetenschappelijke autoriteit in te stellen die een onafhankelijk en omvattend ecologisch oordeel kan geven.

Gezaghebbend

Dat is belangrijk omdat er soms twijfel of een verschil van mening ontstaat over meetmethoden van onder meer stikstofuitstoot en de effecten daarvan. Zo gaan de boeren er niet voetstoots van uit dat de berekeningen van de overheid kloppen. Van der Wal verwacht dat de nieuwe autoriteit gezaghebbende uitspraken kan doen en daarmee 'een positieve bijdrage kan leveren aan een constructieve maatschappelijke dialoog over de opgave waar we voor staan'.

Ongevraagd advies

De nieuwe club kan in een latere fase ook gevraagd en ongevraagd advies geven over wetenschappelijke inzichten op het gebied van ecologie. Na acht jaar wordt bekeken of de Ecologische Autoriteit wordt voortgezet en zo ja, op welke manier. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

PJ Westerhof
Wéér een toezichthouder. Terwijl de rol van toezichthouder momenteel al wordt geëvalueerd.
Maar ecologische effecten van windmolens en zonneparken vallen kennelijk óók onder dergelijk toezicht? Daar heeft men wellicht niet aan gedacht?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie