Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zwolle zal Tractor Pulling niet verbieden

De gemeente Zwolle laat het jaarlijkse evenement Tractor Pulling in de IJsselhallen ongemoeid. Dit ondanks een verzoek van Groen Links om het festijn wegens al te milieubelastend te verbieden.

25 januari 2011

Trekkertje-trek
Tractor Pulling –In andere delen van het land ook wel trekkertje-trek genoemd- is een grootscheepse bijeenkomst waarbij opgevoerde tractoren in een arena strijden wie het verst een kar door het zand kan trekken.  Dit tot groot plezier van het (boeren)publiek.

Geen lol
GroenLinks echter ziet er de lol niet van in. De partij spreekt van verspilling van grondstoffen en grote milieuschade. Reden om verantwoordelijk wethouder Erik Dannenberg (CDA) te vragen de vergunning voor het festival nog eens kritisch te bekijken.

Niet verbieden
Maar daartoe heeft de gemeente het recht helemaal niet, aldus woordvoerster Bonnie van der Meer. ‘De wethouder heeft al tijdens de raadszitting gezegd het tractor pulling niet te kunnen verbieden, louter  op grond van morele overwegingen. Zolang de organisatie zich aan de afgegeven vergunningen houdt, mag het festijn wat ons betreft doorgaan’.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeroen / Monteur tractorpullingteam
@Chiel
Ik denk dat als er wat minder oppervlakkig naar de sport gekeken moet worden, er is namelijk in de A-divisie maar 1 klasse die op diesel rijd en de "rook"pluim is daarbij erg groot, maar... deze tractoren maken naast diesel gebruik van een koelmiddel: water.
Het water word in de motor gespoten en zorgt voor stoom, en als je bij die stoom een beetje roet toevoegt (doet elke diesel al haal je het onderste uit de kan) onstaat er ineens een zwarte wolk die LIJKT op een rookwolk.

De rest van de klassen rijden op methanol, alcohol dus, wat in principe nog beter voor het milieu als bijvoorbeeld veel van de dikke mercedes waar ze in den haag veelal mee rond rijden.

Misschien een beter idee om in plaats van alweer te straffen de sport juist te stimuleren, want in de Tractorpulling zit een hele hoop technologie en kennis om zoveel mogelijk uit alternatieve brandstoffen te halen.

Groeten Jeroen
Chiel Naasterdoer / Groenlinks partijleider
Een beetje partijdig niet? De schrijver van dit artikel!
wjb / adviseur
Het gelijk hebben van GL is iets geheel anders dan het gelijk krijgen van een laffe, niet-duurzame gemeente. Laten we nu maar hopen dat de slachtoffers van dit milieubederf exact dezelfden zijn als diegenen die de IJsselhallen voor dit Trekkertje-trek gaan bezoeken!
Riet Kluit / klachtencoordinator
Als we alle evenementen die (milieu)schade veroorzaken,willen gaan verbieden, blijft alleen het Open Spanbroeks Kampioenschap Stiermelken over. Net als 2000 jaar geleden willen de mensen vermaakt worden en het bestuur weet dat je dat maar beter kunt gunnen dan verbieden want daar maak je je niet populair mee. Ook als je weet dat het eigenlijk anders zou moeten.
Arnold / gemeentemabtenaar
Wat een gezeur weer. Het feit dat we bestaan is sowieso milieubelastend. Door ademen produceren we CO2, zullen we ademen dan ook maar verbieden? Wist u trouwens dat de groene drukinkt die groen links gebruikt in hun logo de giftigste kleur is die er is? Zullen we groen links dan ook maar verbieden, scheelt weer een hoop betutteling.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Het evenement vindt overdekt plaats.
Geen lawaaioverlast dus.
De uitlaatgassen worden gefilterd.
Waar hebben we het dus over ?
Meteen ook maar alle voetbalwedstrijdstrijden en overigens alle andere (sport)activiteiten verbieden ?
Daar gaan n.l. ook mensen met eigen vervoer naar toe.
Of misschien Groen Links verbieden !
Dat voorkomt n.l. ook een hoop gezeur.
pedro / monteur
Die lui van groen-links moeten echt eens even nadenken voor dat ze iets willen verbieden. notabene een dance-feest waar veel meer overlast van kan komen moet allemaal maar kunnen, maar een tamelijk rustige tractorpullingwedstrijd zou niet meer mogen. dit is toch gewoon de omgedraaide wereld. sorry hoor maar ik wordt hier echt boos van.
Advertentie