Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zwolle propte zienswijzen in zomervakantie

Wie een andere zienswijze had op de toekomstplannen van de gemeente Zwolle tot 2030 moest in de zomervakantie het 117 pagina’s tellende document lezen en meteen die zienswijze indienen. ‘Het is enorm onhandig, maar het kon niet anders’, aldus de Zwolse wethouder Ed Anker (CU).

30 augustus 2020
schrijven
Pixabay

Wie een andere zienswijze had op de toekomstplannen van de gemeente Zwolle tot 2030 moest in de zomervakantie het 117 pagina’s tellende document lezen en meteen die zienswijze indienen. ‘Het is enorm onhandig, maar het kon niet anders’, aldus de Zwolse wethouder Ed Anker (CU).

Zomervakantie
Zienswijzen op het Zwolse Ontwerp Omgevingsvisie konden tussen 17 juli en 27 augustus worden ingediend, voor het grootste deel dus in de zomervakantie. Wethouder Anker zegt tegen dagblad TC Tubantia dat hij met de kwestie in zijn maag zat. Uitgangspunt is om deze procedure niet ’s zomers te doen, tenzij de tijdsduur kan worden verlengd. Dat is ook gebeurd, van vier naar zes weken, maar het blijft krap voor een dergelijke grote opgave.

Eerste mogelijkheid, geen laatste kans
Volgens Anker wachten veel initiatieven in de stad op de omgevingsvisie, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Vanwege corona koos de gemeente ervoor om de boel om te gooien. Eerst het inzageproces en in het najaar een ronde door de stad om reacties op te halen. ‘De gedachte was dat de zienswijze in dit geval een eerste mogelijkheid zou zijn om te kunnen reageren, in plaats van de gebruikelijke laatste kans. Normaal zat de omgevingsvisie dan al zo strak in elkaar, dat je er dan niet veel meer aan kon veranderen. Nu lag er een ontwerp waarop gereageerd kan worden. Er moeten echt keuzes gemaakt worden. Input op dit ontwerp vormt de basis voor gesprekken in het najaar.’

Er doorheen drukken 'absoluut niet de bedoeling'
Dat de indruk ontstaat dat de omgevingsvisie ‘er snel doorheen wordt gedrukt’ vindt de wethouder dan ook ‘supervervelend’. Eerder inzage geven was niet mogelijk, omdat de omgevingsvisie toen nog niet af was en bij later voorleggen was de gemeente pas in november klaar met het verwerken van reacties en ‘kom je in de knel met de agenda van de gemeenteraad’. ‘Dan ga je over het kerstreces heen, en loop je zomaar een half jaar uit. Dat vond ik te lang. Een jaar uitstellen kon ook niet, initiatiefnemers zitten te wachten op actuele kaders. Uit de grond van mijn hart: dit er doorheen drukken is absoluut niet de bedoeling. We hadden alleen beter moeten communiceren dat de volgorde is omgegooid.’

Individueel maatwerk
Een zienswijze heeft juridisch meer betekenis dan een inspraakmoment, merkt TC Tubantia op. Anker hoopt bezorgde Zwollenaren echter met ‘individueel maatwerk’ tegemoet te komen. Als tien bewoners uit een straat zeggen dat ze buiten een bijeenkomstje willen organiseren, graag. Digitale praatsessies, persoonlijk bellen. Het zal meer maatwerk worden. We zullen zichtbaar moeten zijn en staan voor alle reacties open.’ Volgens het dagblad stond het aantal zienswijzen op de ochtend van 27 augustus op 54.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
De termijn voor zienswijze indiening op en ontwerpbestemmingsplan (bijvoorbeeld) is zes weken.

Waar men niet kan wachten om evidente redenen, kan met ook in een vakantieperiode ter inzage leggen - de wet verbiedt dat niet.

Overigens, de Raad van State Afd. bestuursrechtspraak heeft al eens te kennen gegeven dat zogezegd wie op vakantie gaat, kan een zaakwaarnemer in de arm nemen (familie, vrienden, rechtsvertegenwoordiger....)
H. Wiersma / gepens.


De geijkte werkwijze van sommige bestuurders, die denken dat ze slim zijn. Ze vergeten dat de terecht forse kritiek achteraf komt. Waarschijnlijk was voor de productie van het stuk minimaal een jaar uitgetrokken? Ik zou de reactie-termijn nog maar met een maandje of meer verlengen.
Advertentie