of 63000 LinkedIn

Zuidplas krijgt nieuw dorp van 8000 woningen

De gemeente Zuidplas gaat een nieuw ‘vijfde dorp’ bouwen in de polders tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda. In totaal moeten er zo’n 8.000 woningen bijkomen, meer dan 40% van de totale huidige woningvoorraad in de gemeente.

De gemeente Zuidplas gaat een nieuw ‘vijfde dorp’ bouwen in de polders tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda. In totaal moeten er zo’n 8.000 woningen bijkomen, meer dan 40% van de totale huidige woningvoorraad in de gemeente.

Masterplan

Dat staat in het masterplan Middengebied Zuidplaspolder dat de gemeente deze week presenteerde. Volgens Zuidplas is het niet langer voldoende om de bestaande dorpen Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen, Moerkapelle en Moordrecht uit te breiden. De vraag naar woningen, mede uit de omliggende gemeente, is zo groot dat er een nieuwe woonkern nodig is.

 

Plan

De plannen om te bouwen in het lege poldergebied in de droogmakerij van de Zuidplas bestaan al veel langer, maar tot nu toe kwam het nooit tot een eenduidig plan over de inrichting van het gebied. Ook gooide de bouwcrisis roet in het eten. Eerdere plannen gingen nog uit van zo'n 4000 woningen, maar door de grote woningvraag is die hoeveelheid nu verdubbeld. 

 

Locatie

De locatie lijkt op het oog ideaal: met de twee snelwegen A12 en A20 is er een goede bestaande ontsluiting en het poldergebied heeft weinig landschappelijke waarde: het ligt net buiten de grenzen van het Groene Hart. Maar de Zuidplaspolder is ook het laatste open gebied tussen Gouda en Rotterdam. Bovendien is het de laagste polder van Nederland, op sommige plaatsen meer dan 6 meter onder NAP.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans (Influencer) op
Als haringen in een ton wonen we bij elkaar. Stop de bevolkingsgroei. Van 9 miljoen net na de Tweede Wereldoorlog tot 17,5 nu. Ik woon in Nieuwerkerk aan den IJssel. Moet het nu nog voller?? Ben dit zat.
Door Anke op
Volgens mij staat er in de NOVI dat we niet zo maar in het buitengebied gaan bouwen. Ook staat er in de NOVI dat we beter niet in diepe polders kunnen bouwen. Gouda heeft al enorm te leiden onder bodemdaling doordat het water continu moet worden weggepompt. Dit maakt de problemen alleen maar erger.
Door Gerrit op
Op de laagste plek van Nederland. Lekker hoor
Door Wim (medewerker) op
Op dit moment is niet meer dan 7 % van ons land bebouwd. Als zou het verdubbelen is het nog niet veel!
Door Robin (influencer) op
Het lijkt mij onvermijdelijk dat in de Randstad veel en veel hoger en dichter gebouwd moet gaan worden om aan de enorme vraag te voldoen. Gebouwen van 300 tot 500 meter hoog kan prima. Infrastructuur ondergronds etc., etc.
Door Freek (medewerker) op
Waarom gaan Bart en Peter en Robert niet zelf naar Denemarken emigreren? Geen immigranten, dus herkenbare mensen en herkenbaar landschap. Je wilt het toch? Als EU-burger mag je er gewoon gaan wonen hè. Even op instellen, acht uur rijden en je bent er. In andere landen is zo'n afstand heel gewoon. Doen dus. Dank je.
Door p op
Gratis boot erbij? In ieder geval hoef je niet naar zolder te vluchten bij een overstroming...heeft geen zin.

Planologisch klopt het vast allemaal, bijkomende kosten continue verpompen van al het (afval) water doet een ander...is niet goedkoop!
Door Robert (Medewerker) op
Dit hele nieuwe dorp wordt zo opgekocht door Chinese en Russische beleggers. Moeten ze in Denemarken niet proberen, daar zit al lang een regering die er voor de inwoners is. Dat kan daar juridisch niet. Bovendien voert Denemarken al lang een heel restrictief beleid op alle vormen van migratie, waardoor het inwonertal stabiel blijft. Hoeven ze ook niet te bouwen en hun natuur niet te verzieken. Tsja, uit Denemarken moeten wij straks de groene stroom gaan kopen. Geen ruimte meer voor windmolens hier in ons eigen land. Vol met woonwijken. En wat er al is aan capaciteit.......gaat naar buitenlandse bedrijven als Microsoft voor de beroemde datacentrums van landverrader VVD’er Theo Meskers.
Door Peter (BAG medewerker) op
Het komt allemaal door D’66. Die willen meer economie, meer arbeidsmigranten, een sociaal asielbeleid, meer zonnepanelen, meer windmolens etc. Dus ja dan moet je hele dorpen gaan stichten in veengebieden. Als het maar politiek correct is, dan wil deze partij het. Tekenend is hun standpunt inzake Lelystad AirPort. Tegen kunnen ze natuurlijk als veelvliegers natuur niet zijn, voor kunnen ze ook niet zijn. Dus men heeft er een soort formule op bedacht waar ze zich geen buil aan kunnen vallen, namelijk: voor, tenzij....Dit is een partij waar types op stemmen die avocado’s vreten bij de vleet en in de tussentijd besparen op plastic zakjes, dat soort.
Door Bart (Beleidsadviseur) op
Wie trekt er eens een keer een grens? Met hoeveel inwoners mag de bevolking nog groeien? Vinden wij al die distributiecentra nog wel acceptabel of willen we mensen vragen gewoon ouderwets op de fiets naar de winkel te gaan? Willen wij ervoor zorgen dat onze kinderen nog van “natuur” kunnen genieten? Wanneer gaat de landelijke politiek eindelijk eens sturen op het leefbaar houden van ons land? Wanneer is genoeg genoeg?