of 63372 LinkedIn

Zuid-Holland start met Co2-negatieve N-weg

De provincie Zuid-Holland start met de aanpak van de eerste klimaatpositieve weg van Nederland. De N470 wordt over de hele, 17 kilometer lange route aangepakt. Eindresultaat wordt een weg die meer CO2 compenseert dan wordt uitgestoten. Volgens de provincie is het daarmee de meest duurzame weg van Nederland.

De provincie Zuid-Holland start met de aanpak van de eerste klimaatpositieve weg van Nederland. De N470 wordt over de hele, 17 kilometer lange route aangepakt. Eindresultaat wordt een weg die meer CO2 compenseert dan wordt uitgestoten. Volgens de provincie is het daarmee de meest duurzame weg van Nederland. 

Eisen

Voor de aanbesteding van het beheer en onderhoud van de weg stelde de provincie aan aannemers een paar bijzondere eisen: de inschrijvingen moesten voldoen aan een aantal strenge duurzame maatregelen. De provincie hoopte dat op die manier innovatieve oplossingen werden bedacht door marktpartijen, zonder dat de overheid die zelf moet voorschrijven. 

 

Wall

Volgens de plannen van aannemer Boskalis wordt het groot onderhoud en beheer van de weg de komende 12 jaar CO2-negatief uitgevoerd. Een van de meest opvallende innovaties is de Energy Wall die bij Delfgauw. Het is een geluidsscherm dat grotendeels bestaat uit zonnepanelen en kleine windturbines, waarvan de stroom direct in de omgeving wordt gebruikt als gelijkstroom voor de verlichting langs de weg, zodat er geen stroomverlies is door omzetting naar wisselstroom en langere transport. Een batterij langs de weg moet de energie overdag opslaan. Daarnaast is de weg voorzien van een slim verkeersmanagementssysteem en rolweerstandverlagend asfalt. 

 

Vliegwiel

Voor de provincie is dit niet de eerste CO2-negatieve weg. Ook de N211 werd eerder op soortgelijk manier aangepakt. De provincie ziet de aanpak van de twee provinciale wegen als een 'vliegwiel voor verduurzaming'. De provincie wil de lat hoger leggen dan gangbaar in de markt waardoor aannemers worden uitgedaagd om te innoveren. 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rood Hesje (ook gemeentejurist) op
@Ben:

Ben is een echte Ben. Dus:
Ben voor sociaal luilekkerland;
Ben bijna met pensioen;
Ben geen pacifist;
Ben van 'na mij de zondvloed';
Ben ongenuanceerd zwart en wit - Ben vast een zeker boos en wit;
Ben vooral niet het klimaat.

Wat ontbreekt is:
Ben bijna klaar met leven
Door Ben (gemeentejurist) op
Wat wordt er toch veel geld weggegooid in Nederland. De sociale zekerheid is aan gort, met pensioen gaan met 65 is afgeschaft, onze landsverdediging is helemaal wegbezuinigd maar voor 'klimaat' is kennelijk geld genoeg. Dit grenst aan een morbide zelfhaat en drang tot zelfvernietiging die door de Westerse wereld als een orkaan raast. Bij klimaat zijn er twee types; degenen die er geld aan verdienen en de gek gemaakte geradicaliseerde meute met de meelopers.
Door Dirk op
Wat is de definitie van een CO2-negatieve weg? Het gaat dus niet om de auto's die er over rijden? De zonnepaneeltjes leveren meer CO2 dan de bulldozers en graafmachines en asfalt transport wagens?
Volgens mij klinkt de term 'CO2-negatief' een stuk optimistischer dan het is.