of 63561 LinkedIn

Zuid-Holland hengelt naar Europees geld

Het gaat om wijken in Alphen aan den Rijn, Den Haag, Gorinchem, Kaag en Braassem, Katwijk, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam en Zoeterwoude. De gemeenten kiezen voor een gezamenlijke aanpak, omdat ze daarmee een grotere kans maken op een subsidie uit het Elena-fonds van de Europese Investeringsbank (EIB).

Negen gemeenten in Zuid-Holland dienen gezamenlijk een aanvraag in voor Europees geld voor het aardgasvrij maken van in totaal tien wijken. Samen wordt minstens 60 miljoen euro geïnvesteerd in het project. 

Het gaat om wijken in Alphen aan den Rijn, Den Haag, Gorinchem, Kaag en Braassem, Katwijk, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam en Zoeterwoude. De gemeenten kiezen voor een gezamenlijke aanpak, omdat ze daarmee een grotere kans maken op een subsidie uit het Elena-fonds van de Europese Investeringsbank (EIB). Het fonds is speciaal bedoeld om overheden te ondersteunen om samen met de bewoners van de wijken keuzes te maken over de route naar een gasloze toekomst. De gemeenten zetten in op een subsidie van 3 miljoen euro.

Voorwaarde voor de Elena-subsidie is wel dat de plannen na de voorbereidingen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. De fysieke maatregelen in de woningen moeten binnen drie jaar van start gaan. De provincie Zuid-Holland treedt op als officiele aanvrager en penvoerder, omdat de EIB maar zaken doet met één partij. In de provincie zijn ook al vijf proeftuinen uit het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW).

Het PAW is speciaal bedoeld om ervaring op te doen met de overgang naar een alternatieve verwarming van bestaande woningen. Per wijk geeft het rijk een subsidie van tussen de 4 en 7 miljoen euro. Het programma presenteerde onlangs de evaluatie en stand van zaken in de eerste ronde van 27 aardgasvrije wijken. Gemeenten kunnen nog tot 1 april wijken aanmelden als proeftuin in de tweede ronde van het programma. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht