Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zuid-Holland doet proef met regelvrije zone

Een grote schuur, een speeltuin of attractie voor de kinderen bouwen? Straks zou het moeten kunnen in de regelvrije zone die de provincie Zuid-Holland als proef gaat instellen.

08 november 2013

Eindelijk eens die megaschuur bouwen met alles erop en eraan of die kermisattractie voor de kinderen? Het kan als u in de regelvrije zone woont die de provincie Zuid-Holland als proef gaat instellen.

Geef creativiteit een kans
Bouwen zonder vergunningen. De natte droom van de doe-het-zelver. Het kan straks in Zuid-Holland in een nog aan te wijzen gebied dat een regelvrije zone wordt. Het idee komt van het CDA. De partij ontving nogal eens klachten van mensen die leuke ideeën hadden, maar afknapten toen ze horoden hoeveel vergunningen ze moesten aanvragen, aan welke regels ze moesten voldoen en hoeveel leges ze moesten betalen. De partij bedacht de regelvrije zone, waarin creativiteit juist een kans wordt gegeven. ‘Als je door afnemende middelen meer van mensen vraagt, moet je ze ook meer ruimte bieden.’

Pilot waarschijnlijk in buitengebied
De Provinciale Staten van Zuid-Holland omarmden het idee en GS moet nu voor 1 mei een locatie zoeken waar het experiment kan plaatsvinden en onder welke voorwaarden het mogelijk is. Het CDA ontving gisteren al reacties van gemeenten die zich aan wilden melden. Volgens de partij wordt het vanwege de bevoegdheid van gemeenten ingewikkeld om de proef in een woonwijk te doen. Een buitengebied of een recreatiegebied ligt meer voor de hand.

Laat sociale verantwoordelijkheid maar zien
De partij wijst op een evaluatie van een proef in een gemeente waar het welstandsbeleid werd afgeschaft. Daaruit bleek dat het niet minder ging dan voorheen. Het CDA concludeert eruit dat mensen best verantwoordelijk zijn en oog hebben voor de kwaliteit van hun omgeving. Toch is de partij zich er bewust van dat mensen ook dingen kunnen gaan bouwen die de provincie echt niet wil. ‘Dat is best wel spannend.’ Het feit dat vergunningen er ook zijn om andere belanghebbenden te beschermen kent het CDA. ‘Dat is ook spannend. Werp mensen maar eens terug op zichzelf. Daar moet je als overheid niet tussen zitten. Laat maar eens blijken of die sociale verantwoordelijkheid er is. En anders kijken we daarna hoe we die cohesie wel kunnen krijgen.’

GS moet zich nog over motie buigen
De provincie Zuid-Holland is ook pas net op de hoogte van de door Provinciale Staten aangenomen motie om een pilot te doen met een regelvrije zone. ‘De motie vraagt ook om te bepalen binnen welk gebied, dus binnen welke opgave van de provincie die pilot kan worden gehouden. Daar moeten GS zich nog over buigen’, aldus woordvoerder Nathalie Harder. ‘Ruimte lijkt het meest logisch ja.’ Ook hoe de provincie denkt om te gaan met bezwaarmakers of met bouwsels die tijdens de proef worden gebouwd, maar eigenlijk niet kunnen is dus nog onbekend.. Het CDA denkt aan een pilot van een jaar en hoopt dan dat het blijkt mee te vallen met mogelijke bouwexcessen of ruzies en de regelvrije zones daarna breder kunnen worden ingevoerd.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martin / ZZP
Het zal weer eens niet van het CDA afkomen. De partij die zich "midden" noemt, maar stiekem VVD heet.
joop luster / ontwerper
al jaren gebeurt dit al in diverse woonwagenkampen met wisselend succes.
a. middelveld / senior adviseur
Dat kan de provincie nu wel zeggen, maar er blijven regels gelden. Die van de overheid en die van de gemeente, nog afgezien van die van het waterschap. Mensen en bedrijven hebben doorgaans niet zo veel moeite met regels, maar vooral met de toepassing en de er mee gemoeide tijd. Zorg daar voor oplossingen en behoud de rechtsbescherming voor derden.
Dietrich van Roest / teamleider Verguningen
Als je vooraf weet dat je in in een regelvrij gebied komt te zitten prima plan voor het gemeentelijk deel van de regels. Overige regels zijn er (soms) ten doel van een groter belang dan die van de eigenaar zelf en directe belendingen.

Begin met één kavel en breidt uit naar gelang de "buren" akkoord gaan.
Jan / Beleidsmedewerker
Op zich een mooi idee, maar wat te doen bij verzoeken voor schaliegaswinning, de bouw van windmolens, een kerncentrale en nog wat megastallen. O, ja ook nog vergeten: de opslag van radio-actief afval en ondergrondse CO2-opslag.



Misschien toch maar eerst beginnen met alleen de woningbouw.
nobby / animal cop
Ik zou er mee beginnen midden in een boerengebied. Dat wordt lachen want eigenlijk vecht iedere ondernemer voor zijn eigen hachie en je wordt geslaagde zakenman genoemd als je net even verder durft te gaan dan een ander.



Maar alle gekheid op een stokje. De initiatiefnemers schreeuwen moord en brand als in hun buurt eens iets gebeurd wat ze niet zint: spuitenomruilpost, daklozenopvang, paard in de achtertuin, clubhuis Harley's Friends, auto-opknapmannetje Sjakie Slijptol, enzovoorts. En dan nog het punt waar de ondernemer niet zo snel aan denkt: als de overheid zich terugtrekt, neemt het civiele recht de open ruimte weer in. Er zijn voorbeelden genoeg waarbij rommelende ondernemers door hun buren civielrechtelijk zijn aangepakt waar de gemeente de situatie gedoogde. Ik zou iedere bewoner in dergelijke gebieden aanraden om een rechtsbijstandsverzekering te nemen met een goede civiele tak.
Advertentie