Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zorgondernemers: gemeenten laks met woonzorg

Kleinschalige woonzorgvormen voor zelfstandige wonende 75-plussers komen nauwelijks van de grond. Dat is volgens de organisatie van zorgondernemers Actiz te wijten aan het gebrek aan prioriteit dat gemeenten eraan geven.

18 september 2018

Kleinschalige woonzorgvormen voor zelfstandige wonende 75-plussers komen nauwelijks van de grond. Dat is volgens de organisatie van zorgondernemers Actiz te wijten aan het gebrek aan prioriteit dat gemeenten eraan geven.

Andere prioriteiten

‘De gemeente heeft ook andere prioriteiten’, stelt Actiz-bestuurder Jeroen van den Oever in Zorgvisie. ‘Ik heb dit zelf meegemaakt vanuit mijn eigen rol als zorgaanbieder in het Groene Hart. De dialoog met de gemeente is moeilijk op gang te brengen. De gemeente voelt de urgentie wel, maar acteert om uiteenlopende redenen vaak niet.’


Nieuwe energie
Volgens Actiz is ‘nieuwe energie’ nodig in de contacten tussen zorgaanbieders, wooncorporaties en gemeenten. Gemeenten zijn niet scheutig met het toewijzen van mogelijke bouwlocaties. Ook schort het nog aan exploitaitiemodellen die kleinschalige initiatieven als een zorgbuurthuis (voor maximaal vijftig ouderen) mogelijk maken.


Steeds langer zelfstandig
Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Van de huidige 75-plussers woont ruim negen op de tien nog zelfstandig. Ook van de mensen die in de negentig zijn woont twee derde nog op zichzelf. Toch hebben zij vaak een groeiende zorgbehoefte. Voor die doelgroep zou een kleinschalige woonzorgvorm een oplossing kunnen zijn. Met de voortschrijdende vergrijzing neemt de vraag naar dergelijke voorzieningen in de toekomst ook alleen maar toe.

Achterstanden in de bouw
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wijt het uitblijven van de bouw van dergelijke woonzorgvormen aan de recessie en de daaruit voortvloeiende achterstanden in de bouw. Volgens de VNG hebben tal van uiteenlopende doelgroepen daardoor te maken met gebrekkige beschikbaarheid van geschikte woningen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Guido de Bruijn / beleidsmedewerker
De kritiek is dat gemeenten geen bouwlocaties aanwijzen. Het is de vraag of een zorgaanbieder dat mag verwachten van een gemeente, Veel gemeenten voeren geen actief gronfbeleid in de zin dat zij eigenaar zijn van bouwgrond. Het is voor een gemeente lastig om een grondeigenaar te dwingen om medewerking te verlenen aan een initiatief van een zorgaanbieder, Het lijkt mij dat de zorgaanbieder zelf afspraken maakt met een grondeigenaar. Al dan niet via een ontwikkelaar.
Inez
En moet dit persé via nieuwbouw? Waarom geen grote(re) panden verbouwen of opknappen?
Advertentie