of 60831 LinkedIn

Zorgen over 'Nimby'-mentaliteit

Iedereen wil een goed inkomen en een goede energievoorziening, maar staat op z'n achterste benen als activiteiten vlak bij zijn of haar huis plaatsvinden.
8 reacties

Het CDA maakt zich zorgen over de Nimby, oftewel 'not in my backyard'-trend in Nederland als het gaat om energievraagstukken. Iedereen wil een goed inkomen en een veilige en goede energievoorziening, maar staat op z'n achterste benen als activiteiten vlak bij zijn of haar huis plaatsvinden.

Fenomeen
CDA-Tweede Kamerlid Marieke van der Werf spreekt van een ,,algemene trend''. Zij denkt dat het verstandig is als de politiek eens specifiek over dit fenomeen spreekt. Tijdens een overleg over energie vroeg ze maandag minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) te zeggen hoe hij de situatie analyseert.


Schaliegas
Als voorbeeld van projecten waartegen lokaal verzet is, noemde Van der Werf onder meer het boren naar schaliegas, de opslag van CO2 onder de grond en windmolenparken. Een ander voorbeeld is dat burgers in het Noord-Hollandse Bergen strijden tegen gasopslag onder de grond. Verzet kan lonen, zo bleek eerder in Barendrecht en Noord-Nederland, waar plannen voor CO2-opslag onder de grond werden afgeblazen door het kabinet.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Niek (adviseur) op
Dit kan alleen bij politici vandaan komen die geen weerwoord willen. Als mensen het ergens niet mee eens zijn, is het logisch dat ze reageren. En dan is het hemd nader dan de rok. Dus reageren mensen eerder als het "in hun achtertuin" is. Sterker nog, de politiek heeft de afgelopen 10 jaar de Nederlander steeds meer het recht ontzegt om bezwaar en beroep te maken tegen zaken waar hij of zij het niet eens is maar die verder dan 100 meter van zijn erf liggen. En om diezelfde burger nu te verwijten dat hij alleen maar bezwaar aantekent in zijn directe omgeving, getuigt van een enorme domheid. En dat soort lui bestuurt onze rechtstaat. Weg ermee!
Door bep op
reaktie op niek 23-11

Het CDA heeft gelukkig gister in de kop van Noord Holland weer even heel erg klop gekregen.
Dat is dus het resultaat als je niet naar de belastingbetalende burger luistert.
Hollands Kroon heet het nu. Ze kunnen beter een
CDA oprichten waar de betekenis van is:
CENSUUR
DOM
AKTIE NIET GEWENST

Een mooie dag vadaag in de wetenschap dat ze na jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaren hun boerenpartijleden niet meer kunnen bedienen zoals ze dat gewend waren.

Op naar de 0 zetels. Het gaat niet lang meer duren.
Door argus op
valt mij op dat dergelijke meuk altijd wordt geplaatst bij of in de woonoorden van "minvermogenden" gewone volk zeg maar dus. Nooit een fraaie opslag van atoomafval of CO2 onder de grasvelden van de golfbanen en villawijken in Wassenaar, Laren of Bloemendaal. Ik noem maar een paar gehuchten waar onze regenteske elite tracht uit te blazen van het regentesk zijn.
Door bep op
Het CDA zet heel graag mensen weg als gekkies. Ze denken nog steeds dat de bevolking alles maar door de strot geduwd kan worden. Als de windturbines in Urk daadwerkelijk geplaatst gaan worden zal het hele dorp Urk onder het LAWAAI van deze krengen komen te liggen. Gevolg: Nooit meer rust, huizen onverkoopbaar, geen gezicht en een beetje stroomopbrengst. Welke burger beseft dat dit MILJARDENprojecten zijn qua belastinggeld?
NATUURLIJK GAAN WIJ PROTESTEREN. DAT ZIJN NAMELIJK BURGERRECHTEN! Deze mevrouw van der Werf zou eens met 2 benen op de grond moeten staan en de poep uit haar ogen en oren halen. Op naar de 0 zetels voor het CDA.
Dit is een partij die misschien vroeger kon indoctrineren maar dit is voorgoed afgelopen. Weg met deze gluiperige, stinkende, agrarische bedrijven helpende, vieze megastal vergunning verlenende wereldvreemde proleten. Nee mevrouw van der Werf
er zit poep in de ventilator (letterlijk en figuurlijk)en die kunnen we niet meer stil zetten. De CDA- geest zit in de fles en we stoppen er een flinke kruk in en die lassen we dicht. Mij een beetje wegzetten als zijnde dat we geen rechten hebben. Dat zullen we nog wel eens zien. Het CDA roept dat ze betrokken zijn bij de burgers. Niets is minder waar! Ze zijn er alleen voor de boeren en de rest kan stikken.
Het geld dat het CDA jaarlijks weggeeft is alleen voor het eigen belang. Je moet het zo zien: Zet Verhagen op een trekker! Gek gezicht hoor! Zo is ook hun beleid. Ze praten maar wat maar weten werkelijk niet wat er aan de hand is in dit land. Het is nog erger dan een terreurorganisatie.
Door annie op
Marieke van der werf is IMPEL STIMPEL STAPEL GEK!!!!!!!!! ZE ZIT MET HAAR VOLGEVRETEN cda- KOP EEN BEETJE IN DE 2E KAMER OVER ONS TE BESLISSEN. Ik nodig haar uit bij mij te komen luisten waar op 1200 meter een windturbine in de platte polder staat die ons dag en nacht wakker maakt. Het CDA is wereldvreemd en bovendien levert windenergie een paar procent op en maakt ons MILJOENEN SUIBSIDIEGELD ARMER. Maar het CDA weet wel weg met ons subsidiegeld (lees BOEREN.) WAAROM MOETEN BOEREN SUBSIDIE KRIJGEN? IEDER ANDER MENS MET EEN BEDRIJF KRIJGT TOCH OOK GEEN SUBSIDIE?


IK HOOP VAN HARTE DAT DE SCHIJNHEILIGE MAXIME VERHAGEN BINNENKORT VAN HET TONEEL VERDWIJNT. Deze klootzak zet het hele land vol met windturbines van ons eigen belastinggeld.


Het zal eens tijd worden dat de BURGERS deze vieze spelletjes in de gaten krijgen.
Door annemieke (ambtenaar) op
klopt, ieereen wil een goede en veilige energievoorziening. daar zit dan ook meestal de motivatie om in verzet te gaan, juist omdat de overheid de veiligheid van energieopslag of opwekking niet altijd even serieus neemt. bezwaar en beroep maakt deel uit van ons systeem van rechtsbescherming, zoals dat in een rechtstaat hoort.
Door Bernadette Jansen op
De overheid dient het algemeen belang ook door het recht van de individuele burger op een goed leefklimaat te behartigen. Niemand zei dat het eenvoudig is om in dit kleine landje plek te vinden voor energieprojecten, maar mensen zomaar wegzetten als 'nimbyers' vind ik te makkelijk.
Door Roland Bruynesteyn (sr adviseur) op
Sommige trends zijn niet voor niets algemeen. Wat verwacht het kamerlid dan precies? Dat mensen alleen protesteren als ze er geen direct persoonlijk belang bij hebben? Dat mensen niet zouden moeten protesteren in dit soort gevallen omdat ze het algemeen belang voor ogen moeten houden? Dat precedenten zoals in Barendrecht vergeten worden?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners