Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zorgen in Limburg over Belgische kerncentrale

De veiligheidsregio Zuid-Limburg houdt het onderzoek naar mogelijke afwijkingen in de Belgische kerncentrales Doel en Tihange in de gaten.

10 augustus 2012

De veiligheidsregio Zuid-Limburg maakt donderdag melding van mogelijke problemen bij de kerncentrales in Doel en Tihange in België. De melding volgt op grote zorgen die onder meer bij de provincie Limburg bestaan over de kerncentrale in Tihange. Limburg wil sluiting van de verouderde centrale ten zuiden van Maastricht.

Afwijkingen wand

Tijdens regulier onderhoud zijn afwijkingen geconstateerd in de dichtheid van de wand van een van de reactoren in de kerncentrale van Doel bij Antwerpen. De reactor Tihange2 van de kerncentrale Tihange ten zuiden van Maastricht, is van dezelfde fabrikant. Daar wordt reactor Tihange2 de komende week stilgelegd in verband met gepland onderhoud. De komende maand worden daarbij ook metingen verricht.

Extra onderzoek

Reactor Doel3 ligt sinds juli stil voor groot onderhoud. Dat duurt nog tot 31 augustus. ,,Er is geen acuut gevaar'', concludeert de veiligheidsregio op grond daarvan. De Belgen hebben laten weten extra onderzoek in te stellen bij beide reactoren.

Verhagen

De Belgen stelden het ministerie van Economische Zaken van de problemen op de hoogte. Het ministerie seinde vervolgens de veiligheidsregio in. Deze regio reageert tevreden op de voorgenomen stillegging van reactor Tihange2. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft de Belgen gevraagd hem bij te blijven praten over de verdere ontwikkelingen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie