of 64120 LinkedIn

Zondag voortaan wasdag

Volgens een verordening van de EU moeten de netbeheerders elk huishouden of bedrijf in Nederland vóór 2020 een slimme meter aanbieden. De meter noteert elk kwartier het stroom- en gasverbruik en zendt dit door naar een database. Die wordt zes keer per jaar door de leverancier uitgelezen. In dat bestand zit ook ‘het profiel’ van het huishouden: gezinssamenstelling en verbruik in het verleden.

De enorme toename van lokale duurzame energie zoals zonnepanelen en windenergie, vaak individueel opgewekt of per buurtcollectief, zal het gebruik van slimme meters doen toenemen, verwachten netbeheerders als Stedin, Enexis en Liander.

Tweerichtingverkeer
Energie wordt namelijk steeds meer een tweerichtingsverkeer. Netbeheerders moeten niet alleen stroom aanvoeren maar in toenemende mate ook stroom afnemen als de zon flink schijnt en de wind hard waait en er meer stroom is dan de vraag van dat moment.

Slimme meter
Volgens een verordening van de EU moeten de netbeheerders elk huishouden of bedrijf in Nederland vóór 2020 een slimme meter aanbieden. De meter noteert elk kwartier het stroom- en gasverbruik en zendt dit door naar een database. Die wordt zes keer per jaar door de leverancier uitgelezen. In dat bestand zit ook ‘het profiel’ van het huishouden: gezinssamenstelling en verbruik in het verleden.

Apps
Die gegevens zijn beschikbaar voor de consument en voor de energieleverende bedrijven als Eneco, Essent, Nuon en de vele kleinere bedrijven. Die bieden – soms tegen betaling - slimme energieverbruiksmanagers en apps als ‘Toon’ en ‘Nest’ aan. Daarmee kan de consument zijn verbruik volgen op pc, tablet of smartphone. Milieuorganisatie Natuur en Milieu levert de gratis app Goeie Peer.

Elektrificering
Maar het is ook eigenbelang van de netbeheerders, semi-overheidsbedrijven die helemaal eigendom zijn van gemeenten en provincies. ‘Over twintig jaar zal er een enorme elektrificering hebben plaatsgevonden in Nederland. We willen de bestaande infrastructuur zo lang mogelijk benutten en niet investeren in meer koperen leidingen', zegt bijvoorbeeld Marko Kruithof, manager duurzaamheid van Stedin in Rotterdam.

Zondag wasdag
'Zondag wasdag' wordt het parool. Slimme meters kunnen de consument aanzetten tot het aanzetten van de wasmachine als de zon schijnt. Zoveel mogelijk lokaal toepassen en opslaan van lokaal opgewekte stroom is nodig om te voorkomen dat het net overbelast raakt.

Besparing
Soortgelijke toekomstvisie heeft Enexis in Den Bosch. Deze netbeheerder verzorgt het energienet voor 2,7 miljoen klanten in Noord, Oost en Zuid-Nederland en is eigendom van zes provincies en 130 gemeenten. ‘De slimme meter wordt in combinatie met een kleine energiecomputer straks onderdeel van het smart grid, waarmee we de bewegelijke markt van lokale duurzame energie kunnen opvangen’, zegt Cor Brockhoven, voorzitter van de Duurzaamheidsgroep van Enexis. Ook Enexis wil de bewegelijke zon- en windmarkt goed managen. Via smart grids kan tot 2030 ongeveer 3,5 miljard euro worden bespaard omdat de netten niet te hoeven verzwaard.

Propageren
Net als Stedin investeert Enexis volop in proefprojecten om te onderzoeken hoe de veranderlijkheid in vraag en aanbod te sturen en bewoners meer regie over energie te geven. Ook gemeenten kunnen de slimme meter actief propageren, zeggen de netbeheerders. ‘Ze kunnen bijvoorbeeld actief de toekomstplannen van vooral nieuwbouwwijken bekijken’, oppert Kruithof van Stedin. ‘Door zo’n wijk vlamloos te maken, besparen ze niet alleen op grondwerk en dure gasinfrastructuur maar vergroten ze ook de kans op lokale afzet van lokale groene stroom.’

Klimaatneutraal
Zo’n actief beleid helpt ook de gemeentelijke duurzame ambities van ‘klimaatneutraal’ te realiseren, zegt Brockhoven. ‘Ze kunnen ook stimuleren dat burgers in buurten met elkaar samenwerken voor energieverbeteringen.’

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur van vrijdag 29 januari (inlog)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Andre (Vop meterkasten) op
2020 gaan we nooit halen....
Door Ivo op
Je moet toch wat. Als de overheid stroom op het net gooit als het niet nodig is (voorrang windenergie, zonneenergie) moet de burger zich daarnaar schikken. Nu nog slimme meters en zachte dwang, maar dat zal wel anders worden.
Door secretaris ver. PEL (secretaris) op
Zondag wasdag? Bedoeld wordt: als de zon schijnt kan m.b.v. zonnepanelen aan het net terug worden geleverd. Maar voor wie nachtstroom heeft, was de zondag als weekdag en het hele weekend van vr. 23.00 tot ma. 07.00 uur al wasdag, omdat dan het nachtstroomtarief geldt...

Samen met nieuwe software door de netbeheerder in verdeelpunten op wijkniveau aangebracht (Stedin zgn. tegen hennepkwekerijen) in combinatie met de slimme meters zal binnen de kortste keren elke privacy ook wat betreft ons stroomverbruik naar de knoppen zijn. De politie komt: U heeft een afwijkend stroomverbruik, u bent verdacht... Plus dat slimmerikken de slimme meters gaan hacken... Zeg niet dat dit niet kan: alle dataverkeer kan gehackt worden. Is dit allemaal in ons belang? Wat wordt de consument hier beter van? Extra storingsbron in de meterkast lekker vlak bij het draadloze modem voor internet plus extra verbruik (de slimme meter neemt zelf veel meer stroom dan de oude draaispoelmeter) van elektra. Nog even en we krijgen het bevel wanneer de wasmachine of droger wel of juist niet aan mag... Totaalcontrole uber alles is het einddoel..
Door bram op
Het is wel duidelijk dat de lobby van de netbeheerders sterker is dan de wens van ons burgers. Het zijn immers de overheden zelf die eigenaar zijn van het netbeheer! Dus gaan die echt niet luisteren naar wat burgers zoal vinden. Eerst Brussel omgelobbied en nu samen Henk Kamp nog een goed verhaal voor de bühne geven.
Alleen begaat die de dommigheid om de belasting op stroom te verlagen ten gunst van die over gas.
Het wordt nooit wat: overheden die bedrijfje proberen te spelen worden per definitie ingepakt door dure managers van die bedrijven.
Door Annemarie (waterschapsambtenaar) op
Ook mij is een slimme meter aangeboden. Ik heb netjes Liander gebeld en aangegeven hier geen behoefte aan te hebben. Want waarom heb ik zo een meter nodig? Als de oven veel energie gebruikt ga ik m echt niet uitzetten. Ik wil tenslotte een warme maaltijd. Liander wil dit niet snappen en heeft me nu al verschillende keren telefonisch benaderd hierover. Ik wordt er doodmoe van! Hou toch op met die onzin!
Ik krijg al elke 2 maanden een overzicht van mijn elektriciteitsverbruik van Nuon. Schijnbaar heb ik al een slimme meter. Uit dat overzicht blijkt dat ik super weinig verbruik. Weer een reden dat bewijst dat ik geen slimme meter nodig heb. Dat overzicht hoef ik ook niet te hebben. Ik regel het zelf wel. Dat gebemoei!
Door een verontruste gebruiker op
Er zijn ook burgers die doodziek worden van het continue aanstaan van zendapparatuur. Deze apparatuur is 24 uur per dag aan het pollen met zendmasten om allerlei gegevens te versturen. Burgers ondervinden dat door het hebben van vage klachten tot bonkende hoofdpijn. En alleen maar voor de commercie, aangeprate flauwekul. Deze onzin moet snel stoppen. Een meter maakt je verbruik niet slimmer, of gaat u graag in een koud huis zitten omdat uw meter dat aangeeft?